У МОЗ раптово відклали перехід на електронні лікарняні
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ раптово відклали перехід на електронні лікарняні

У МОЗ раптово відклали перехід на електронні лікарняні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я ухвалили рішення про відтермінування введення системи електронних лікарняних листів - раніше цей перехід було передбачено здійснити вже у середу, 1 вересня.

Джерело: Суспільне

За словами речника МОЗ Романа Борща, медичні фахівці ще не всі опанували систему, з якою мають працювати в майбутньому. З цієї причини у відомстві розробили наказ про перенесення дати відмови від паперових лікарняних. Передбачається, що орієнтовну дату призначать на 1 жовтня.

Наразі серед 3 тисяч закладів, які визначають непрацездатність людини через хворобу, опануванням електронної системи відзначилися трохи більше двох тисяч в цілому по Україні. У міністерстві в майбутньому пообіцяли прокоментувати причини зриву введення нової системи.

Передбачається, що не всі лікарі наразі мають належний доступ до комунікацій.

“Зараз понад дві тисячі закладів можуть формувати електронні лікарняні. Передбачений повний перехід з 1 вересня, але зважаючи на те, що є окремі відомчі лікарні — ті, що в глибинках, яким треба трохи більше часу — зараз юстується наказ, який продовжить цей перехідний період до жовтня”, - уточнив Борщ.

Станом на кінець серпня можна скористатися послугою надання лікарняних листів в електронному форматі, але певний час медичні установи надаватимуть відповідні послуги ще в паперовому варіанті.

Перехід на електронні лікарняні

Перше фундаментальне рішення з цього приводу на рівні Кабінету міністрів ухвалили ще у грудні 2019 року. Тоді передбачалося, що імплементувати його буде можливо до квітня 2020 року, однак цього не сталося.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у листопаді 2020 року оголосив про підготовку системи електронних лікарняних листів на 2021 рік. Згідно з уточненням, відповідна інформація буде доступна в аплікації державних послуг “Дія” разом з низкою інших функцій, пов’язаних із цифровим підписом, а також зміни параметрів ФОП.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?