У МОЗ уточнили причини зриву переходу на електронні лікарняні
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ уточнили причини зриву переходу на електронні лікарняні

У МОЗ уточнили причини зриву переходу на електронні лікарняні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я уточнили головну причину, з якої напередодні було ухвалено рішення про відтермінування перехід на систему електронних лікарняних листів в Україні.

Джерело: Українська правда

За словами очільниці директорату МОЗ розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я Марії Карчевич, наразі дату встановлено на 1 жовтня. Це було зроблено, аби всі медичні фахівці повноцінно ознайомилися з оновленою системою.

Період до вказаної дати стане перехідним періодом, оскільки громадяни зможуть отримати паперові лікарняні листи разом з відкриттям можливості отримати електронні, до яких пізніше буде здійснено повний перехід. Цей період триває з червня 2021 року, однак його було недостатньо.

“Потрібно більше адаптаційного періоду. Протягом вересня буде можливість більш детально ознайомитись і довчитися, щоб з 1 жовтня модель повноцінно запрацювала”, - наголосила Карчевич.

Водночас із цим в уряді триває робота над розгортанням у кожній лікарні швидкого та стабільного інтернет-з’єднання.

Вже з 1 жовтня, як передбачено наразі, не будуть видавати лікарняні листи у паперовому форматі. Ті, що були видані напередодні, будуть ще мати чинність - не надаватимуть лише нових.

Також у МОЗ уточнили умови оформлення відповідних документів заднім числом:

  • людина була за кордоном;

  • людина приїжджала з одного місця до іншого;

  • система охорони здоров’я зазнала технічної несправності.

У разі відмови у наданні електронних лікарняних листів після 1 жовтня чи у разі вимоги роботодавця після цієї дати надати паперовий варіант все це можна буде оскаржити. Роботодавці можуть дізнатися необхідні дані з лікарняного листа, який створюється автоматично, завдяки кабінету на порталі пенсійного фонду.

Перехід на електронні лікарняні по всій Україні було анонсовано ще 2019 року. Торік у Міністерстві цифрової трансформації було уточнено, що здійснять його упродовж 2021 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?