В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів

В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів
Джерело:  online.ua

У Жовківському районному суді Львівської області було ухвалено перші в Україні вироки стосовно підробки документів про проходження вакцинації проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: Zaxid.net

За оприлюдненими даними, вироки торкнулися мешканця Івано-Франківщини та жительки Хмельницького. Вони самостійно підробили сертифікати й намагалися використати їх для перетину польського кордону.
Перший порушник завантажив зразок бланку вакцинації препаратом Pfizer з інтернету, а після відредагував його - вніс особисті дані свої та сина. Окрім, того він підробив підпис лікаря.

У середині вересня чоловік намагався перетнути польський кордон в пункті пропуску “Рава-Руська–Гребенне”, де продемонстрував фальшивий сертифікат представникам прикордонної служби. Останні просканували документ і встановили, що той підробний - таким чином порушник не зміг потрапити до Польщі й отримав покарання.

Івано-франківський житель отримав штраф розміром 850 гривень.

У той самий день суддя розглянув інцидент з підробкою сертифікату про щеплення, яку здійснила представниця АЗС у згаданому місті. Вона також завантажила з інтернету зразок сертифікату про вакцинацію препаратом Pfizer, підробила там підпис лікаря разом із внесенням власних персональних даних.

Її затримали під час спроби перетину кордону на тому ж ПП, що згадано вище. Порушницю засудили до сплати штрафу розміром 850 гривень.

Штрафи за підробку сертифікатів вакцинації

У вересні На рівні Кабінету міністрів було підтримано ініціативу з посилення відповідальності за підробку документів, які підтверджують проходження вакцинації.

Йдеться про таку відповідальність:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років буде передбачено для тих, хто свідомо використовує підроблені документи;

  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки пропонується передбачити для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;

  • штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років пропонуємо запровадити за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?