До 9 жовтня - у Лукашенко шокували світ новим рішенням
Категорія
Світ
Дата публікації

До 9 жовтня - у Лукашенко шокували світ новим рішенням

До 9 жовтня - у Лукашенко шокували світ новим рішенням
Джерело:  online.ua

У Білорусі вже другий місяць проходять масштабні протести - вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Олександр Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Незважаючи на ситуацію в країні, адміністрація президента готує інавгурацію Лукашенка. У ЦВК, правда, поки поняття не мають, коли вона відбудеться, але відзначили, що згідно із законом інавгурація повинна відбутися протягом двох місяців, тобто до 9 жовтня. Про це заявила голова ЦВК Лідія Єрмошина, передає ONLINE.UA з посиланням на білоруські ЗМІ.

"Все організовує Адміністрація президента. До 9 жовтня, в двомісячний термін після проведення виборів повинна бути призначена інавгурація", - пояснила Єрмошина.

Нагадаємо, після виборів президента, які пройшли в Білорусі 9 серпня, ЦВК країни заявив, що Олександр Лукашенко нібито набрав 80,08% голосів, тоді як його головна конкурентка Світлана Тихановська всього 10,09%. Білоруси і країни ЄС порахували такі результати сфальсифікованими, в зв'язку з чим по всій країні почалися масові акції протесту, що супроводжуються зіткненнями з силовиками. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - за словами медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції.

Однак Лукашенко не збирається поступатися ні жителям країни, ні Заходу. Він привів у бойову готовність армію країни нібито через загрозу з боку НАТО. При цьому він заручився підтримкою президента Росії Володимира Путіна, який пообіцяв Лукашенко військову допомогу і необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли, на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Європарламент готує вкрай неприємний сюрприз Путіну - там хочуть ввести санкції проти російських пропагандистів, які підтримують Лукашенка, щоб дати потужний сигнал Кремлю щодо позиції Заходу по Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?