Настав час - Європарламент готує вкрай неприємний сюрприз Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

Настав час - Європарламент готує вкрай неприємний сюрприз Путіну

Настав час - Європарламент готує вкрай неприємний сюрприз Путіну
Джерело:  Укрінформ

У європейських парламентаріїв уривається терпець через ситуацію в Білорусі - вони зробили останнє потужне попередження президенту Росії Володимиру Путіну, який підтримує режим Олександра Лукашенка. Зокрема, депутат Європарламенту з Німеччини Сергій Лагодинський пропонує дохідливо пояснити Кремлю позицію ЄС по Білорусі і для початку включити до списку санкцій російських пропагандистів, які підтримують Лукашенка. Такий крок, на думку євродепутата, стане сигналом і посланням Путіну, для яких вже настав час. Про це Лагодинський заявив під час вебінару "Нова Білорусь без Лукашенка: будуючи європейську стратегію", передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Ключі від ситуації в Білорусі зараз зовсім не в Брюсселі, а, на жаль, в Москві. Залишається питання, що нам з цим робити. Заяви Путіна і його інформаційних структур досить зрозумілі - він прийняв рішення підтримати Лукашенко. У цих умовах ми повинні застосувати тиск. Наша позиція була дуже дохідливою щодо дій Кремля в ситуації з Навальним. Настав час бути настільки ж зрозумілими щодо позиції Москви у випадку з Білоруссю", - пояснив свою позицію німецький європарламентар.

Лагодинський також вважає, що санкції ЄС в разі Білорусі повинні виходити за рамки індивідуальних обмежень і Заходу варто їх розширити.

"Якщо включити пропагандистів з російськими паспортами в список «білоруських» санкцій, це буде потужним сигналом. Ми ще повинні з'ясувати, чи можливо це з правової точки зору, але це могло б стати потужним посланням, що ми бачимо, хто є реальними ворогами та опонентами демократичної опозиції і демократичного руху в Білорусі ", - додав Лагодинський.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі почалися 9 серпня після оголошення ЦВК переможцем виборів Олександра Лукашенка. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - за словами медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції.

Важливо відзначити, європейські санкції проти білоруського режиму зараз проходять обговорення. При цьому, за даними ЗМІ, Лукашенко в списку санкцій поки не фігурує.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін готується до невідкладної зустрічі з Олександром Лукашенком, якого не визнають легітимним президентом Білорусі багато країн. Офіційна Москва заявила про те, що політики влаштують переговори 14 вересня в Сочі. За попередніми даними, сторони мають намір детально обговорити ключові питання "подальшого розвитку російсько-білоруських відносин, стратегічного партнерства і союзництва".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?