До Землі мчить величезний астероїд - вчені оцінили потенційну небезпеку
Категорія
Технології
Дата публікації

До Землі мчить величезний астероїд - вчені оцінили потенційну небезпеку

До Землі мчить величезний астероїд - вчені оцінили потенційну небезпеку
Джерело:  online.ua

У суботу, 6 червня, о 6:20 за київським часом, з Землею зблизиться величезний астероїд розміром з футбольне поле. Він відноситься до класу потенційно небезпечних, так як його траєкторія перетинає орбіту Землі. Експерт NASA розрахували, що в момент максимального зближення космічний об'єкт на швидкості 11,15 кілометрів в секунду (близько 39 600 км / ч) наблизиться до нашої планети на відстань трохи більше 5 млн кілометрів, а це в 13 разів більше, ніж відстань від Землі ло Місяця. За прогнозом вчених, для Землі загрози астероїд не представляє, але якщо він змінить траєкторію польоту і зіткнеться з нашою планетою, то це може викликати велике цунамі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані системи моніторингу навколоземних об'єктів NASA.

Вчені оцінюють діаметр астероїда 163348 (2002 NN4), який мчить до Землі, від 254 до 568 метрів. Він в 10-20 разів більше, ніж інші астероїди, які будуть наближатися до Землі в найближчі дні. Даний астероїд відкрили в 2002 році. Уже відомо, що він робить оборот навколо Сонця за 300 днів, наближаючись до нього мінімум на 0,5 астрономічної одиниці, а орбіта величезного космічного об'єкта знаходиться дуже близько до орбіти Землі. За оцінкою експертів NASA, в наступний раз цей астроїд наблизиться до Землі вже в 2024 році.

Астрономи підкреслюють, що ймовірність зіткнення цього небесного тіла з Землею вкрай мала. Вони відзначають, що навіть якщо цей астероїд зіткнеться з нашою планетою, то життя на Землі не знищить.

"Ці астероїди, вони коли летять, то задача трьох тіл не вирішується точно. Небезпека полягає не в самому астероїді, а в невизначеності його траєкторії. Якщо він потрапить, то, звичайно, життя на Землі він не знищить, але вже такі астероїди, порядку 150-200 метрів, вони вже можуть дати дуже великий кратер, якщо потраплять на сушу, і викликати велике цунамі, якщо потраплять в океан", - оцінили небезпеку астероїда експерти.

Важливо відзначити, що в NASA класифікують подібні астероїди як потенційно небезпечні, оскільки протягом тисячоліть дуже незначні зміни в орбіті астероїда можуть привести до того, що ризик зіткнення з Землею буде вище, ніж зараз.

Раніше ONLINE.UA публікував вражаючі фото і відео гігантського астероїда, який зблизився із Землею 29 квітня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?