Доба на Донбасі: три порушення режиму тиші та один важкопоранений
Категорія
Політика
Дата публікації

Доба на Донбасі: три порушення режиму тиші та один важкопоранений

Доба на Донбасі: три порушення режиму тиші та один важкопоранений
Джерело:  online.ua

Минулої доби на Донбасі російські окупаційні війська та підтримувані ними бойовики тричі порушували режим тиші. Як наслідок — один військовий ЗСУ дістав поранення, лікарі оцінюють його стан як важкий.

Джерело: Штаб операції Об'єднаних сил.

Обстріли з автоматичних і протитанкових гранатометів зафіксували біля Світлодарська, зі стрілецької зброї бойовики стріляли в напрямку Лебединського та з автоматичних станкових гранатометів — поблизу Шумів.

Ситуація на Донбасі

Нагадаємо, за даними начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Наразі поблизу кордону України дислокована приблизно стотисячна армія РФ, що підтвердили супутникові знімки, отримані в жовтні минулого року західним виданням Politico. Цифри особового складу російських військ варіюються — за різними даними, на рубежі сконцентровано від 90 до 120 тисяч військових.

В той час речник російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков називає  інформацію про загрозу нападу на Україну "штучно створеною істерикою". У Кремлі також звинувачують Київ у можливому військовому наступі на Донбас, щоб звільнити окуповані території.

 Погрози Росії застосувати "військово-технічну альтернативу"

Спершу послідовно відкидаючи обвинувачення в потенційній ескалації, згодом у Москві змінили риторику. Зокрема, заступник голови МЗС РФ Олександр Грушко заявив, що якщо Захід не сприйматиме запропоновані російським дипломатичним відомством «гарантії безпеки», Росія застосує «військово-технічну альтернативу».

Нагадаємо, російське МЗС опублікувало ці "гарантії" 17 грудня. Росія пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії".

Документ є фактичним закликом з ноткою шантажу не розширювати НАТО на схід і не включати до Альянсу держави, які раніше входили до СРСР, зокрема Україну.

Повертаючись до заяви Грушка, він дав зрозуміти, що Росія перебуває в готовності перевести військовий сценарій у політичний процес, який «укріпить військову безпеку всіх держав у просторі Євро-Азії», але:

Якщо цього не вийде, тоді ми вже зазначили: ми переходимо у режим створення контрзагроз. Але тоді буде пізно нас питати, чому ми ухвалили такі рішення, ㅡ сказав заступник глави МЗС Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?