Домашні тварини не заражають коронавірусом: в МОЗ розвіяли ще один міф про COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

Домашні тварини не заражають коронавірусом: в МОЗ розвіяли ще один міф про COVID-19

Домашні тварини не заражають коронавірусом: в МОЗ розвіяли ще один міф про COVID-19
Джерело:  online.ua

Переносниками коронавіруса є дикі тварини, з якими потрібно уникати контакту, а домашні тварини не можуть заразити людину COVID-19. У МОЗ пояснили свою рекомендацію з приводу уникнення контактів з тваринами в рамках протидії поширенню коронавіруса та розвіяли міф про небезпеку домашніх улюбленців, передає ONLINE.UA.

Справа в тому, що серед українців і зоозахисників виникла велика дискусія через інформаційну кампанію МОЗ і Червоного Хреста до рекомендацій уникати контактів з тваринами, яка була запущена в лютому 2020 року в рамках боротьби з коронавірусною інфекцією в Україні. Зоозахисники запевняють, що домашні тварини не можуть переносити інфекцію, але це твердження в МОЗ поставили під сумнів. Тепер же у відомстві вирішили пояснити свою позицію.

"У мережі набирає обертів дискусія про лютневу інформаційною кампанію із запобігання поширенню коронавіруса в Україні. У ній, зокрема, йдеться про підтверджені Міністерством охорони здоров'я рекомендації уникати контактів з тваринами, які нібито можуть інфікувати людину. У зв'язку з цим МОЗ України повідомляє: в світі дійсно немає лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавіруса від домашніх тварин. Інформаційні матеріали, розроблені Червоним Хрестом, які друкувалися в лютому 2020 року, були погоджені з попереднім складом МОЗ України та містили інформацію станом на кінець січня і лютого ", - йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

У відомстві підкреслили, що новий склад МОЗ України на чолі з міністром Іллею Ємцем безперервно аналізує світові дослідження і динаміку поширення коронавіруса і підкреслює, що сьогодні важливо перш за все дотримуватися гігієни і соціальної дистанції. Безпечна відстань під час поширення коронавірусної інфекції - від 1,5 метрів.

"Якщо ми тримаємо дистанцію з людьми для запобігання поширенню коронавіруса, то слід дотримуватися тих же норм і при вигулі домашніх улюбленців, уникати контакту з дикими тваринами, старанно виконувати всі гігієнічні заходи після контакту з домашніми. Треба не тільки самим ретельно мити руки з милом, а особливо ретельно обробляти лапи тварини після прогулянки. Також під час самих прогулянок рекомендуємо уникати багатолюдних місць", - додали в МОЗ.

Нагадаємо, COVID-19 проявляється наступними симптомами: підвищення температури тіла, сухий кашель, задишка. Ці симптоми розвиваються поступово, а у багатьох людей і зовсім відсутні. Більш того, у 80% заражених коронавірусом хвороба протікає без важкої симптоматики і закінчується одужанням без специфічного лікування в умовах стаціонару - тільки в одному випадку з шести виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності і в основному у людей з наявними соматичними захворюваннями, наприклад, артеріальною гіпертензію , захворюваннями серця або діабетом.

Коронавірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, тобто інфекція може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого при кашлі або чханні. А це означає, що ризик зараження коронавірусом від людини, у якої відсутні симптоми захворювання, вкрай низькі.

На підставі цих даних ВООЗ МОЗ переконливо закликає українців не панікувати, а захищатися від інфекції. Кращий спосіб для цього - самоізоляція. У період карантину, введеного в країні в зв'язку з поширенням коронавіруса, влада України та медики просять по можливості не виходити з дому і допомагати близьким людям, особливо похилого віку, адже вони знаходяться в найбільшій зоні ризику зараження і важче переносять захворювання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ВООЗ підказали, яких рекомендацій потрібно дотримуватися, щоб швидше вилікуватися в разі зараження коронавірусом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?