Донбас вмирає — Зеленський заявив про готовність піти на поступки Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

Донбас вмирає — Зеленський заявив про готовність піти на поступки Путіну

Донбас вмирає — Зеленський заявив про готовність піти на поступки Путіну
Джерело:  online.ua

Команда російського глави Володимира Путіна продовжує блокувати всі переговори з офіційним Києвом щодо Донбасу - Кремль вимагає, щоб український глава Володимир Зеленський вніс зміни до Конституції України, в якій закріпив особливий статус Донбасу на постійній основі. Президент України дав чітко зрозуміти російському лідерові, що не згоден з цим. Однак, Зеленський розуміє, що без поступок і компромісів війну на Донбасі не завершити, тому він готовий виконати вимоги Росії і змінити Конституцію, але тільки на своїх умовах. Зокрема, український глава готовий дати Донбасу більше прав і пільг, щоб збройний конфлікт нарешті завершився і в Україну прийшов довгоочікуваний мир. Зеленський підкреслює, що Донбас вмирає без України, а це значить, що потрібно в найкоротші терміни зрушити мирний процес з мертвої точки і не допустити заморожування конфлікту, як в Придністров'ї. Про готовність піти на поступки Путіну і які вони можуть бути, Зеленський заявив в інтерв'ю The New York Times, передає ONLINE.UA.

"Всі зміни по" Мінську "в рамках децентралізації в Конституції - ми це робимо. Я це говорив Президенту Російської Федерації на зустрічі в нормандської форматі. Ми це будемо робити, незалежно ні від чого. Ми хочемо, щоб на місцях у людей було більше повноважень , більше вибору, щоб вони розпоряджалися грошима, а не отримували від центральної влади завдання, які постійно спускаються. Ми це і так робимо. Якщо захочемо в цьому напрямку Донбасу більше преференцій, ось такі компроміси можуть бути - це нормальні компроміси, без компромісів війна не закінчиться, я це розумію. Але всюди повинна бути логіка. В усіх діях, у всіх компромісах повинна бути логіка. Логіка і результат ", - пояснив Зеленський.

Що стосується відмови від членства в НАТО, чого домагається Путін від України, то Зеленський пояснив, що в Мінських угодах і в нормандському форматі про членство НАТО нічого немає. Президент України чітко дав зрозуміти, на які поступки він готовий піти по Донбасу, а які вимоги вважає неприйнятними.

"Щодо змін до Конституції в напрямку децентралізації ми говоримо: це згідно мінських угод, на це ми готові. Змінювати Конституцію в тому напрямку, про який ми іноді чуємо в медіапросторі від Російської Федерації, - тут вони знають мою позицію, я говорив Путіну прямо, що тут я не згоден. Я розумію, що ми хочемо окремі повноваження, право вибору, щоб ніхто потім не спекулював на питаннях мови, щоб жителі Донбасу розмовляли, як вони хочуть, - будь ласка, на всі ці речі, я вважаю, що ми повинні бути максимально ліберальними ", - підкреслив Зеленський.

Президент України додав, що Донбас вмирає без України, тому офіційний Київ буде робити все можливе, щоб не топтатися на місці і як можна швидше завершити війну. Зеленський нагадав, що окупаційні війська вбили в ОРДЛО технології, освіту, медицину, спровокували екологічні катастрофи в зв'язку із затопленими шахтами, розпиляли на метал заводи, які там були.

"Ситуація страшна, тому я кажу справедливо - Донбас без України вмирає. Говорити просто про фінал війни вже мало. А що робити потім? Нам потрібна реінтеграція Донбасу. А щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії, сильні технології, безпеку і гроші. І тут , я вважаю, ми не впораємося самі. Ми бачимо вільну економічну зону на території Донбасу, щоб там були певні преференції для того, щоб зайшов бізнес. І тут ключову роль могли б зіграти Сполучені Штати Америки ", - додав Зеленський, говорячи про майбутнє Донбасу після завершення війни і відновлення територіальної цілісності України.

Важливо відзначити, що Путін під час великої прес-конференції виступив з черговою гучною заявою по Донбасу, в якй ідав зрозуміти владі України і українцям, що не має наміру завершувати війну. Він пообіцяв збільшити підтримку окупованого Донбасу, причому не тільки по гуманітарній лінії. Путін заявив про готовність до прямого співробітництва з ОРДЛО, як в питаннях виробництва, так і в інфрастуктурному напрямку. Що стосується завершення війни, то Путін за традицією заявив, що благополучне вирішення конфлікту в значній мірі залежить від української влади.

Однак, незважаючи на всі самовпевнені заяви російського керівництва, в Кремлі реально стурбовані жорсткою позицією України, Франції та Німеччини по Донбасу. Це підтверджують неодноразові скарги і звинувачення Росії на адресу офіційних Києва, Берліна і Парижа до міжнародних організацій. У своїх скаргах команда Путіна не приховує свого невдоволення через те, що Зеленський відмовляється включати закон про особливий статус Донбасу до Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що військовий експерт пояснив, що дійсно вирішив Путін по Донбасу і до чого готуватися українцям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?