Допомагати Україні через мистецтво та освіту: Ukraїner показав історію лучанки у Гамбурзі
Категорія
Культура
Дата публікації

Допомагати Україні через мистецтво та освіту: Ukraїner показав історію лучанки у Гамбурзі

Допомагати Україні через мистецтво та освіту: Ukraїner показав історію лучанки у Гамбурзі
Джерело:  Ukraїner

Цьогоріч влітку команда медіапроєкту Ukraїner вперше провела експедицію за кордоном, аби дізнатися більше цікавої інформації про українську спільноту у Німеччині. Її результатом стала серія історій, що отримала назву "Країна ззовні".

Героїнею третьої історії стала українська художниця та громадська активістка Юлія Марушко, яка уже вісім років живе в німецькому Гамбурзі. Весь цей час Юлія працює з дітьми як вальдорфська вчителька. Із початком Революції гідності Юлія обрала спосіб, у який можна допомагати Україні — через мистецтво. Інший спосіб, у який вона долучається до розвитку країни — це якісна альтернативна освіта. За її ініціативи в рідному Луцьку цьогоріч відкрилася вальдорфська школа та діє дитячий садок, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт  Ukraїner.

Журналісти дізналися, що Юлія Марушко вивчала журналістику в рідному Луцьку, після чого працювала на місцевому радіо. У 2008 році дівчина стала стипендіаткою програми Journalisten International Вільного університету Берліна (Freie Universität Berlin) для журналістів зі Східної Європи. Це була її перша поїздка до Німеччини. За кілька років, у 2012-му, Юлія знову приїхала до Німеччини — цього разу вже до міста Кассель, аби отримати кваліфікацію вальдорфської вчительки і згодом розвивати вальдорфську педагогіку в Україні. Після навчання в Касселі Юлія проходила практику у вальдорфській школі Гамбурга і згодом переїхала у це місто на півночі Німеччини.

Варто звернути увагу на те, що Юлія Марушко в педагогіці вже одинадцять років. Жартує, що має тисячі дітей по всьому світу. Вальдорфську педагогіку вона обрала з тієї причини, що та, за словами Юлії, побудована на людинознавстві: навчання передбачає індивідуальний підхід та розвиток творчих задатків дитини.

"Вільні школи — це перша складова розвитку вільної особистості. Чому в Україні так їх мало? Добре, вже з’являються",— зазначає Юлія Марушко.

Талановита українка регулярно організовує культурно-мистецькі акції задля поширення української культури в Німеччині. Із початком Революції гідності разом із групою українців Гамбурга вони створили українсько-німецьке культурне об’єднання "Арт-Майдан", завдяки проєктам якого німці і донині дізнаються все більше про історію та культуру України.

"Ті люди, які прийдуть хоч на один концерт українського гурту, вони будуть приходити знову. Тому що це якість, багатогранність, це те, чим українці відрізняються, але мало хто знає, що це. А я чекаю на момент, коли це вже навіть пояснювати не треба буде, ти вже просто знаєш: український продукт він якісний продукт", — говорить Юлія Марушко.

Експедицію Німеччиною реалізовано у співпраці з ГО "Ательє культури та спорту" разом з Фондом "Пам’ять, відповідальність і майбутнє" (EVZ), програмами "MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді" та "Культура для змін" за підтримки Українського культурного фонду.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що  Ukraїner показав історію священника,  який вирішив переїхати з Німеччини до України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?