Допоможе корупціонерам — експерти б'ють на сполох через ідею Разумкова
Категорія
Україна
Дата публікації

Допоможе корупціонерам — експерти б'ють на сполох через ідею Разумкова

Допоможе корупціонерам — експерти б'ють на сполох через ідею Разумкова
Джерело:  online.ua

Експерти Національного агентства з питань запобігання корупції звертають увагу українських громадян та представників влади на те, що законопроєкт про відновлення е-декларування № 4441 спікера Верховної Ради України Дмитра Разумкова не передбачає ув'язнення за неподання декларації або брехню у ній. Саме тому у НАЗК вважають, що це не сприятиме запобіганню корупції. Окрім того, наголошується, що проєкт не передбачає ув'язнення навіть для тих, хто навмисне зазначає у декларації недостовірні дані на суму від 6,3 мільйона гривень. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу агентства.

"Такі норми лише допомагатимуть корупціонерам уникати реальної відповідальності за свої злочини...Ми просто даватимемо корупціонерам можливість і далі красти", – підкреслив очільник НАЗК Олександр Новіков.

Також у повідомленні йдеться про те, що у Польщі, Латвії й Литві за неподання декларації та недостовірні дані у ній можна отримати реальний тюремний термін. Саме тому, як стверджують представники НАЗК, за брехню у деклараціях від 1 мільйона гривень повинні карати ув'язненням і в нашій країні.

Окрім того, в агентстві звернули увагу на те, що в українському парламенті є проєкти, які передбачають таке покарання.

Що наразі відомо про законопроєкт очільника Верховної Ради Дмитра Разумкова:

  • Законопроєкт №4441 про відновлення е-декларування зареєструвала робоча група спікера парламенту Дмитра Разумкова.

  • У проєкті пропонують карати чиновників за брехню у деклараціях лише штрафом або громадськими роботами.

  • За брехню у деклараціях пропонують застосовувати штрафи у розмірі 51 – 85 тисяч гривень, за неподання – 42,5 – 51 тисячу.

Не можна не згадати про те, що раніше спікер ВРУ Дмитро Разумков публічно висварив нардепів. За словами політика, поки він був на самоізоляції через коронавірус, двічі давав доручення комітету з питань правової політики провести засідання і надати письмові пропозиції робочій групі щодо виходу з конституційної кризи, проте всі його вимоги проігнорували.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що представники ВРУ та Офісу президенту зібралися на екстрену нараду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?