Остерігайтеся алкоголю: вчені назвали ще одну причину виникнення раку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Остерігайтеся алкоголю: вчені назвали ще одну причину виникнення раку

Остерігайтеся алкоголю: вчені назвали ще одну причину виникнення раку
Джерело:  online.ua

Іноземні науковці повідомили про зв'язок між вживанням алкоголю та значними ризиками розвитку декількох форм раку. Насамперед йдеться про ризик раку молочної залози, товстої кишки та порожнини рота. Ці дані підтверджують дослідження Міжнародного агентства з досліджень раку та ВООЗ.

Джерело: Science Daily

Навіть невеликі дози алкоголю можуть стати причиною раку

"Примітно, що підвищений ризик виявили навіть серед тих, хто вживає алкоголь в невеликих, або в помірних дозах. У 2020 році 1 з 7 нових випадків раку у світі пов'язаний саме зі споживанням алкоголю, в цілому – це 100 тисяч випадків по всьому світу", – сказано в повідомленні.

Що важливо розуміти, дослідники наводять приклад Канади, де вживання алкоголю пов'язали з 7000 новими випадками раку, з яких:

24% – рак молочної залози;
20 % – товстої кишки;
15% – прямої кишки;
13% – порожнини рота та печінки.
За словами вчених, головним механізмом того, як алкоголь збільшує ризику раку, є погіршення функцій відновлення ДНК.

Окрім того, наголошується, що постійне вживання алкоголю може спровокувати не тільки цироз печінки, але й порушення регуляції статевих гормонів, що своєю чергою сприяє виникненню раку молочної залози.

"Алкоголь також збільшує ризик раку голови та шиї у курців, оскільки спиртне збільшує поглинання канцерогенів із тютюну", - наголосив один із авторів дослідження доктор Кевін Шилд.

Науковці звертають увагу на те, що легке та помірне споживання алкоголю також небезпечне.

"Споживання алкоголю в будь-якій мірі пов'язане з ризиком. До прикладу, якщо жінка випиває склянку вина на день, то ризик захворіти на рак молочної залози у неї вищий на 6%. Дослідники також зауважили, що пандемія посприяла збільшенню попиту на алкоголь, а тому уряди країн повинні посилити контроль за виробництвом та збутом спиртних напоїв", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?