Дострокові вибори та війна з Росією - приватна розвідка США назвала виклики для Гройсмана
Категорія
Політика
Дата публікації

Дострокові вибори та війна з Росією - приватна розвідка США назвала виклики для Гройсмана

Дострокові вибори та війна з Росією - приватна розвідка США назвала виклики для Гройсмана
Джерело:  Stratfor

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor проаналізувала зміни в українській владі і появу Кабінету міністрів Володимира Гройсмана і зробила прогноз про те, що чекає країну в найближчому майбутньому. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.

Після кількох тижнів інтенсивних політичних дискусій, в України є новий уряд.  Український парламент проголосував за кандидатуру Володимира Гройсмана на пост нового прем'єр-міністра  країни 14 квітня, замінивши опинився в складному становищі Арсенія Яценюка, який заявив про відставку 10 квітня. Це призначення означатиме паузу в політичній боротьбі, що тривала в Києві протягом декількох місяців. Однак нестабільність і невизначеність залишаться, оскільки уряд намагається проводити реформи і витримувати гостру конкуренцію між Росією і Заходом.

Гройсман - колишній спікер парламенту України і вірний соратник українського президента Петра Порошенка. Він займе свій пост через два роки роботи влади, яка змінила екс-президента Віктора Януковича, поваленого в результаті масових протестів на Майдані. Прозахідний уряд (нагадаємо, Кабмін Гройсмана - третій з тих пір, до нього було два уряди Яценюка, - ред.) було охоплено внутрішніми заворушеннями, і Гройсман пообіцяв прискорити реформи, зірвані через чвари та опір, який чинився Яценюку опозицією. Новий прем'єр-міністр буде зосереджений на перезапуск затяжних переговорів з Міжнародним валютним фондом для порятунку пакета допомоги в $17 млрд, і з цією метою був призначений колишній старшиц консультант McKinsey & Company Олександр Данилюк на пост міністра фінансів, замінивши Наталію Яресько. Данилюк очолюватиме переговори з МВФ.

Але уряду Гройсмана буде важко досягти поставлених цілей. Підтримка його правлячої коаліції в парламенті досить слабка: на користь його призначення проголосували всього 257 нардепів. Навіть цієї кількості було важко досягти, спираючись в основному на "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" Яценюка з декількома безпартійними і парламентаріями від партій, пов'язаних з олігархами. Кілька партій відкинули Гройсмана відразу, в тому числі "Батьківщина", "Самопоміч" та Радикальна партія, які покинули правлячу коаліцію в цьому році і пішли в опозицію. Ці сторони продовжуватимуть критикувати новий уряд і Порошенко, що може означати дострокові вибори в кінці цього року або на початку 2017 року.

Конфлікт на сході України буде як і раніше ключовим питанням в українській політиці, і переговори між Києвом, Москвою і Заходом не принесли великого прогресу в реінтеграції територій, що відкололися (окупованих росіянами і бойовиками ДНР-ЛНР, - ред.) в українську державу. Нестабільна політична ситуація в Києві зробить ці переговори ще складнішими, тому що в уряду менше шансів для реалізації суперечливих політичних вимог Мінських угод в такий складний час. Це небажання може привести до того, що Росія і її сепаратистські союзники отримають поступки по відповідним компонентам безпеки.

Новий уряд в Україні покладе край політичній безвиході в найближчому майбутньому, але воно все одно буде піддаватися більш широкому тиску, яке завдає шкоди українській стабільності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?