Друга вища освіта не допоможе. У Раді хочуть скасувати відстрочку для студентів-чоловіків
Категорія
Україна
Дата публікації

Друга вища освіта не допоможе. У Раді хочуть скасувати відстрочку для студентів-чоловіків

Друга вища освіта не допоможе. У Раді хочуть скасувати відстрочку для студентів-чоловіків
Джерело:  online.ua

У Раді хочуть скасувати відстрочку для студентів-чоловіків. Федір Веніславський вніс відповідний законопроєкт.

Джерело: телемарафон Єдині новини

У Раді хочуть скасувати відстрочку від мобілізації для студентів-чоловіків

Нардеп і представник президента у парламенті Федір Веніславський зареєстрував законопроєкт, який скасовує відстрочку від мобілізації для студентів старше 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Я отримав інформацію від Міністерства освіти і науки: станом на 2019-2021 роки студентів віком 25+ було близько 40 тисяч чоловік. У 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, таких студентів 25+ стало 106 тисяч. Цього року цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову за мобілізацією.

Тому я зареєстрував законопроєкт, запропонував, щоб людина, яка отримує освіту, яка не є послідовною… ті, хто вступив на другу, третю, четверту освіту після 30 років, таким правом на відстрочку скористатися не могли.

При цьому нардеп допускає, що у разі ухвалення законопроєкту ця норма розповсюджуватиметься не лише на тих, хто почне навчання наступного навчального року, а й на тих, хто розпочав його у 2022-23 роках.

В умовах воєнного стану і Конституція, і міжнародні документи допускають обмеження прав і свобод людини і громадянина. Я думаю, що лазівка така, коли мова йде про здобуття другої, третьої освіти чоловіками призовного віку 30+… буде поширюватися і на тих, хто почав її використовувати в 2022-23 роках, – сказав Веніславський.

Що передувало реєстрації законопроєкту

1 вересня Федір Веніславський заявив, що з перших днів війни різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 років, котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. Через це вони отримують відстрочку від мобілізації і в цьому можуть бути певні зловживання.

Тому, на його думку, таку відстрочку мали б отримувати люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни визначатиме Міністерство освіти.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що військовозобов'язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?