Друзі Путіна радіють і чекають кінця Євросоюзу - західні ЗМІ про референдум в Нідерландах
Категорія
Світ
Дата публікації

Друзі Путіна радіють і чекають кінця Євросоюзу - західні ЗМІ про референдум в Нідерландах

Друзі Путіна радіють і чекають кінця Євросоюзу - західні ЗМІ про референдум в Нідерландах
Джерело:  online.ua

6 квітня 

виборці Нідерландів на референдумі проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною. За останніми даними, проти зближення ЄС з Києвом виступили понад 61% тих, хто голосував, за - 38%.


ONLINE.UA зробив огляд публікацій західних ЗМІ, присвячених результатам референдуму, в яких було порушено питання про майбутнє не тільки України, але і всього Євросоюзу

.


Після того, як переважна більшість виборців відкинули Угоду про асоціацію на рекомендаційному референдумі, голландський уряд сказав у середу, що йому, можливо, доведеться переглянути питання ратифікації договору про тісніші зв'язки Євросоюзу з Україною, відзначає

The Guardian

.


«Зрозуміло, що прихильники позиції «ні» виграли переважною більшістю; питання тільки в тому, чи буде явка достатньою, - сказав в телезверненні голландський прем'єр-міністр Марк Рютте. - Перемогу табору "ні" з таким великим відривом я оцінюю як неможливість прийняти рішення про ратифікацію».


Видання нагадує про заяву голландських лідерів, що голосування проти Угоди про асоціацію означатиме символічну перемогу російського президента Володимира Путіна. Також видання нагадало, що консервативна партія Рютте «Народна партія за свободу і демократію» раніше обіцяла проігнорувати рішення, якщо воно буде прийнято з незначною перевагою голосів. The Guardian, втім, відзначає, що це було б ризиковано для вже непопулярного уряду Рютте, який втратив позиції через дискусії з питання біженців в Європі, перед національними виборами, запланованими на березень 2017 року.


Учасники кампанії за вихід Великобританії з ЄС привітали новину про поразку України в Нідерландах, так само, як і лідер французького Національного фронту, Марін Ле Пен, написав

Bloomberg

.


«Голландські результати (референдуму - ред.) є приголомшуючим засудженням готовності Європейського Союзу до розширення своїх кордонів», - сказав Брайан Монтейт, представник групи, яка займається британською кампанією Leave.EU. "Ця принизлива відмова від Угоди (про асоціацію - ред.) з Україною свідчить про те, що люди не повинні підтримувати ЄС і його плани по розширенню, щоб відчувати себе європейцями».


Герт Вілдерс, депутат парламенту і лідер антимігрантської Партії свободи Великобританії, оцінив результат як «фантастичний», а Ле Пен (яку відносять до друзів Володимира Путіна в ЄС, - ред.) привітала його в Twitter, зазначивши, що результат - ще один «крок убік» від ЄС.


Bloomberg також відзначає, що голосування стало ударом по кабінету Рютте, з урахуванням того, що це вже другий раз, коли голландські виборці відкинули ЄС в ході національного референдуму - Нідерланди також проголосували проти конституції блоку в 2005 році.


«Голландському уряду належить багато роботи», - сказав Матьє Седжерс, доцент Утрехтського університету, в ефірі місцевого радіо. Після прийняття рішення про те, як реагувати всередині країни, коаліції Рютте потрібно буде вирішити, яка його мета в Брюсселі. "Їм доведеться мати справу з 28 країнами, однією з яких є Нідерланди. Має бути перегляд договору, якщо голландський уряд серйозно сприйме цей результат", - пояснив експерт.


Bloomberg також процитував слова прес-секретаря Міністерства закордонних справ України Мар'яни Беци про те, що уряд України «бере до уваги, що референдум не є зобов'язуючим, і остаточне рішення про ратифікацію договору буде проводитися після внутрішніх консультацій і процедур урядом Нідерландів". "Ми розраховуємо , що це рішення буде відповідати інтересам України, Нідерландів та Європи", - сказали в МЗС України.



The Telegraph

процитував висловлювання Рютте про те, що це була «переконлива перемога прихильників кампанії «ні»», і що «ми будемо йти вперед крок за кроком. Тепер ми повинні знайти рішення, прийнятне для всіх сторін. Для Європи, для України, для всіх».


Видання приєднується до думки, що результат був ударом для прем'єр-міністра Марка Рютте, незважаючи на те, що референдум був лише рекомендаційним, а угода з Україною набула чинності з 1 січня. Голосування є особливо чутливим, тому що уряд Рютте, який закликав своїх співвітчизників голосувати «за», сказавши, що це буде показником «стабільності на кордонах Європи в нестабільному світі», наразі головує в Євросоюзі.


Telegraph також наводить точки зору різних політиків, які радіють таким результатам референдуму.


Голландський депутат і заступник голови партії Voor Nederland (За Нідерланди - ред.) Йорам ван Клаверен сказав: «Ми повинні знищити ЄС. Сказати "ні" цій угоді - відмінний перший крок до зупинки поїзда ЄС».


Серед тих, хто закликав голосувати «проти», був Найджел Фарадж, лідер Партії незалежності Сполученого Королівства, який побував з агітаційною кампанією в Нідерландах в понеділок. «Давайте святкувати спалах демократії в цій країні і сподіватися, що вона пошириться як висип на решту Європи», - сказав він. Фарадж вважає, що голландське голосування збільшує шанси британських виборців, які можуть проголосувати за вихід з ЄС на референдумі 23 червня, каже Telegraph.


Кіс Верховен з ліберально-демократичної партії D66 - єдиної партії, яка вела рішучу кампанію «за», розповів, що парламент Нідерландів повинен поважати результати: «D66 вважає, що це справедливо по відношенню до виборців, що уряд повинен дотримуватися результатів референдуму».


Дайдрік Самсон, лідер робітничої партії PvdA, яка входить до складу правлячої коаліції, назвав малоймовірним те, що уряд буде ігнорувати голосування. «Результати показують, що люди насправді не хочуть зближення України з ЄС. Таким чином, ми повинні щось із цим робити», - сказав він.



Deutsche Welle

нагадує, як український президент Петро Порошенко висловив оптимізм перед голосуванням, хоча, можливо, бачив, що його авторитет постраждав після

оприлюднення Панамських документів

, в яких згадується його ім'я. Кампанія «проти» висвітлила корупцію і хвилювання в Україні після революції 2014 року.


Видання також наголошує, що вагоме «ні» може стати новою проблемою для ЄС. Перед референдумом глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер попередив, що голосування проти асоціації «може відкрити двері для континентальної кризи».


Політичні оглядачі в Нідерландах заявили, що референдум в середу використовується в якості показника настроїв проти ЄС напередодні голосування в Великобританії 23 червня про вихід з Євросоюзу. Крайні праві лідери відкрито висловили оптимізм і сказали, що перемога кампанії «ні» допомогла б підвищити популярність "Брекзіта".


"Таким чином, може бути сьогодні, буде початок кінця Європейського Союзу, як ми його знаємо - і це було б дуже добре», - говорить Герт Вілдерс.


The Wall Street Journal

нагадав про те, що в прем'єр-міністра Марка Рютте попереду вибори в наступному році, і що його слова про неможливість автоматично ратифікувати угоду і необхідність шукати «рішення, яке є прийнятним для всіх сторін», підтримує більшість в парламенті.


Офіційні представники ЄС раніше висловили стурбованість тим, що негативний вибір голландських виборців може створити критичний настрій в інших країнах, особливо у Великобританії, де виборці будуть вирішувати, чи залишатися в ЄС, на референдумі 23 червня.


Голландське голосування «ні» також є перемогою Росії, яка вже давно намагається зірвати Угоду про асоціацію України. Цей документ поглиблює економічні і політичні зв'язки з Києвом, і вже був ратифікований 27 іншими країнами-членами ЄС, відзначає видання. Ратифікація Нідерландами була заморожена після того, як був оголошений референдум.


У Рютте невеликий простір для маневру, щоб переглянути договір, каже видання. Будь-які зміни в Угоді зажадають нових переговорів і ратифікації всіма державами-членами і дадуть Росії можливість зірвати угоду.


В останні дні офіційні представники ЄС заявили, що не буде ніяких безпосередніх наслідків від голосування «проти», оскільки угода з Україною вже застосовується на тимчасовій основі протягом майже двох років.


У довгостроковій перспективі, однак, відмова може ускладнити майбутні зусилля зі зміцнення зв'язків з Україною і зашкодити спробам блоку щодо поглиблення співпраці з іншими сусідніми країнами, в тому числі Туреччиною.


«У кінцевому рахунку, я думаю, що ми рухаємося до періоду невизначеності, але більше до політичної невизначеності, ніж правової», якщо голландські виборці відкинуть договір, цитує WSJ слова одного з високопоставлених чиновників ЄС, сказані ним за кілька днів до референдуму.


Агентство

Reuters

повідомило, що прем'єр-міністр Рютте сказав: влада буде проводити консультації в парламенті і з європейськими партнерами з приводу того, які у них є варіанти, включаючи обмеження відповідальності для Нідерландів.


Агентство каже, що думку Рютте про необхідність перегляду рішення щодо ратифікації розділяє Дідерик Самсом, лідер Партії праці, яка є партнером правлячої коаліції. «Ми не можемо ратифікувати договір таким шляхом», - сказав він.


Людина, знайома з внутрішніми дискусіями ЄС про те, як лідери в Брюсселі будуть реагувати, сказав, що посадові особи Євросоюзу сподівалися на дуже низьку явку, щоб голосування було визнано недійсним. Чиновник також повідомив, що Європейська комісія, виконавчий орган блоку, буде тягнути час, очікуючи на пропозиції можливих варіантів від голландського уряду.


Financial Times

же звертає увагу на інше і робить припущення, що явка, яка ледь перевищує мінімально необхідних 30%, не є приводом, щоб змінити думку про схвалення асоціації Угоди ЄС з Україною.


Видання говорить про те, що, незважаючи на високий показник тих, хто проголосував проти, ще більший відсоток залишився вдома, що незвично за голландськими мірками. Це, само по собі, може бути розцінено як реальний вибір голландського народу. Для виборців, які правильно сприйняли референдум, що багато в чому не мав нічого спільного з Україною взагалі, не піти на голосування, можливо, було тактикою, розробленою, щоб зробити недійсною всю процедуру.


Метою групи, яка просувала референдум, було зіграти на голландському громадському дискомфорті, пов'язаному з розширенням ЄС в Центральній і Східній Європі, який почався в 2004 році, і, таким чином, дискредитувати голландський політичний істеблішмент і ЄС в цілому, підкреслює FT. Не можна сказати, що голландські євроскептики по-справжньому виграли, але невдоволення Європою в країні, яка була одним з шести членів-засновників Союзу в 1957 році, досить вкоренилося. Існує таке невдоволення і в двох інших країнах-засновниках - Франції та Італії.


І, подібно до того, як багато голландських виборців, насправді, приймали рішення не про асоціацію Євросоюзу з Україною, багато британських виборців можуть піти на вибори в червні, щоб зробити зауваження з приводу уряду Девіда Кемерона, або про різні інші питання, а не про британське членство в ЄС, каже FT про зв'язок двох референдумів. Одна з важливих відмінностей, проте, полягає в тому, що явка виборців у Великобританії, безумовно, буде набагато вище, ніж це було в середу в Нідерландах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?