Дуда потужно підтримав Україну перед країнами НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Дуда потужно підтримав Україну перед країнами НАТО

Дуда потужно підтримав Україну перед країнами НАТО
Джерело:  online.ua

Бухарестська дев'ятка 10 травня і лідери країн НАТО на саміті 14 червня детально обговорять стягування військ Росії до українських кордонів і членство України в НАТО. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, який закликав не відводити очі від України і показати, що НАТО є живим Альянсом і реагує на зміну ситуації.

Джерело: пресконференція Дуди і президента Румунії Клауса Йоханніса в Бухаресті перед самітом країн східного флангу НАТО

Говорячи про Україну, Дуда заявив, що немає ніяких сумнівів, що ситуація складна. Він нагадав, що частина Донецької та Луганської областей досі окупована і на ній знаходяться російські збройні формування. Польський лідер звернув увагу на те, що Росія дуже вміло перекинула велику кількість своїх військових підрозділів до кордонів України, тому НАТО має на це звернути увагу перш за все з військової точки зору.

"Ні Європа, ні світ не повинні відводити очі від цієї частини світу. З одного боку, ми всі повинні підтримувати Україну, а з іншого ми повинні стояти на сторожі нашої безпеки, оскільки як для Польщі, так і для Румунії - це східний фланг НАТО . Зараз дуже важливо показувати, що НАТО є живим Альянсом і реагує на зміну ситуації ", - підкреслив Дуда.

Президент Польщі зазначив, що в саміті Бухарестської дев'ятки візьмуть участь президент США Джо Байден і генсек НАТО Єнс Столтенберг, що говорить наскільки ця зустріч важлива і підкреслює євроатлантичну єдність.

"Тому я не сумніваюся, що питання України, зокрема безпека і шлях України в НАТО, а також в цілому питання східного флангу НАТО, матимуть важливе значення на наступному саміті НАТО в Брюсселі. Зараз важливо в ході саміту Бухарестської дев'ятки детально обговорити це питання, щоб потім, під час саміту НАТО, представити спільну позицію ", - підсумував Дуда.

Бухарестська дев'ятка - хто в неї входить

Бухарестська дев'ятка була утворена в 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі через агресію Росії. Тоді країни звернулися до НАТО з проханням посилити присутність альянсу в Східній Європі. Після цього в Польщу і країни Балтії були направлені додаткові батальйони країн НАТО.

До складу Бухарестської дев'ятки входять Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. Всі вони підтримують Україну і висловлюють стурбованість через стягування російських військ до українських кордонів, напруженості в районі Азовського і Чорного морів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?