"Дуель через океан": стартувала робота над художнім фільмом про українських геніїв
Категорія
Культура
Дата публікації

"Дуель через океан": стартувала робота над художнім фільмом про українських геніїв

"Дуель через океан": стартувала робота над  художнім фільмом про українських геніїв
Джерело:  online.ua

На київській студії Укркінохроніка розпочалася робота над сценарієм повнометражного художнього фільму, який отримав назву "Дуель через океан". Цей проєкт, який уже підтримав Український культурний фонд, розповість про двох українських геніїв – Івана Кавалерідзе та Василя Авраменка, завдяки яким наприкінці 1930-х по різні боки океану тріумфували сюжети української культури.

Джерело: ONLINE.UA, Фейсбук-сторінка  "Дуель через океан"

Як триває робота над картиною "Дуель через океан"

"Якщо б вам довелося опинитися у Нью-Йорку біля кінотеатру Venice Theatre у лютому 1937, ви зустріли б там величезну чергу за квитками. Пройшовши повз неї, ви б побачили постер фільму, який викликав такий ажіотаж. На постері напис: "Vasyl Avramenko presents – Natalka Poltavka". Приблизно у той самий час у іншому нью-йоркському кінотеатрі Roosevelt Theatre – також черга. Ці нью-йоркці прагнуть потрапити на інше кіно – теж "Наталку Полтавку", але зняту іншим режисером – Іваном Кавалерідзе, та в іншій країні. Але ще дивніше, що ця ситуація невдовзі повториться, коли ті самі автори одночасно знімуть "Запорожця за Дунаєм". Один – у США, інший – за океаном, в радянській Україні", - йдеться в повідомленні.

Постер фільму "Наталка Полтавка" Івана Кавалерідзе

За словами автора сценарію фільму "Дуель через океан" Андрія Хохолкіна, це була дивна творча дуель двох українських митців, які дуже любили свою Батьківщину й вболівали за неї – кожен по-своєму, по різні боки океану.

"Цей сценарій – величезний виклик для мене. Виклик показати людей, які боролися за Україну в таких складних 30-х роках, і показати їх саме такими творчими титанами, якими вони були", - пояснює Хохолкін.

 Автор сценарію фільму "Дуель через океан" Андрій Хохолкін

Що потрібно знати про Івана Кавалерізде та Василя Авраменка

Іван Кавалерізде – знаний скульптор, його пам’ятники стоять по всій Україні. Він навчався в Парижі, проте, на відміну від Василя Авраменка, повернувся в Україну, незважаючи на неймовірно складні умови для творчості у тоталітарній державі. Затиснутий рамками системи, жорсткою цензурою, у обставинах тотального стукацтва та постійного тиску з боку НКВД, – він все одно творив, писав, знімав.

Василь Авраменко пішов іншим шляхом. Іммігрувавши з України, непрофесійний танцюрист відкрив багато танцювальних шкіл, створив українську руханку, проїхав зі своїм колективом по всьому світу, за виключенням, зрозуміло, СРСР та здобув титул «батька українського танцю» в Канаді та США. А ще - зняв кілька кінофільмів, не маючи навичок кінорежисера.

Постер фільму "Наталка Полтавка" Василя Авраменка

"З роками час поглинає історію. Але ті люди, які творили українську культуру, які втілили її сюжети та показали їх усьому світу – мають закарбуватися в історії. Вони точно заслуговують на те, щоб про них зняли фільм. Власне, це і є найважливіше завдання студії Укркінохроніка – фіксувати історію, створювати кінолітопис України", - каже Володимир Авраменко, директор Української студії хронікально-документальних фільмів.

Директор Української студії хронікально-документальних фільмів Володимир Авраменко

Варто звернути увагу на те, що робота над сценарієм фільму, головні герої якого – історичні постаті, вимагає не лише фантазії, а й багатьох досліджень. Саме тому робоча група працює в архівах, переглядає старі кіноплівки та документи, бере інтерв’ю у тих, хто знав Івана Кавалерідзе й Василя Авраменка, у істориків та кінознавців тощо.

За попередніми даними, роботу над сценарієм художнього фільму "Дуель через океан" буде завершено до середини листопада.

Що відомо про Український культурний фонд

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?