Дуров забиває м'яч. За блокування Telegram в Росії тепер взявся ЄСПЛ
Категорія
Світ
Дата публікації

Дуров забиває м'яч. За блокування Telegram в Росії тепер взявся ЄСПЛ

Дуров забиває м'яч. За блокування Telegram в Росії тепер взявся ЄСПЛ
Джерело:  online.ua

Скандальна історія з блокуванням популярного месенджера Telegram в Росії триває вже два роки. Після того, як ФСБ РФ не змогла домогтися від засновника месенджера Павла Дурова ключів дешифрування повідомлень користувачів і безуспішних намагань Роскомнагляду заблокувати в країні месенджер на підставі рішення російського суду, влада Росії змирилися з поразкою у війні і офіційно розблокувала месенджер. Але Дуров вирішив "покарати" офіційну Москву за незаконні дії і поскаржився до Європейського суду з прав людини. ЄСПЛ вже прийняв скаргу Telegram до розгляду і вимагає від російської влади пояснень. Про прийняття скарги до розгляду повідомив в соцмережі глава правозахисної групи "Агора" Павло Чиков. За його словами, суд просить у російської влади копії судових рішень, на які посилалася Федеральна служба безпеки, вимагаючи від месенджера здати спецслужбам ключі шифрування повідомлень користувачів, передає ONLINE.UA.

Відзначається, що ЄСПЛ поставив російській владі питання за статтями Конвенції з прав людини щодо права на справедливий судовий розгляд, на свободу вираження думок і на ефективний правовий захист. Зокрема суд вимагає пояснити, чи зачіпає справа Telegram свободу вираження поглядів, чи було втручання держави законним і необхідним, чи було порушено право Telegram на доступ до ефективних засобів правового захисту, чи було порушено право на справедливий суд.

"І вишенька на криптоторті - ЄСПЛ запросив у російської влади копії судових рішень, на які посилалася ФСБ, вимагаючи «здати ключі». Вони не були пред'явлені федеральною службою, а суди відмовилися досліджувати ці документи", - повідомив правозахисник.

Нагадаємо, блокування Telegram в Росії тривало з квітня 2018 року. Роскомнагляд пояснював це відмовою месенджера від надання ФСБ ключів дешифрування повідомлень. При цьому у багатьох користувачів в Росії Telegram працював, а замість месенджера Роскомнадгляд блокував інші IP-адреси. Визнавши неможливість блокування Telegram в РФ месенджер на офіційному рівні розблокували. При цьому влада РФ запевнила, що засновники месенджера "активно співпрацюють" в областях боротьби з тероризмом і розповсюдженням наркотиків.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Роскомнагляд після дворічних спроб заблокувати Telegram в Росії завів там канал.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?