Джонсон скликає саміт Великої сімки: вже відомо, кого він запросив
Категорія
Політика
Дата публікації

Джонсон скликає саміт Великої сімки: вже відомо, кого він запросив

Джонсон скликає саміт Великої сімки: вже відомо, кого він запросив
Джерело:  online.ua

Саміт Великої сімки відбудеться 11-13 червня 2021 року у Великій Британії. Масштабний захід за участю світових лідерів вперше за два роки пройде в очному форматі. На це розраховує британський Преьмер-міністр Борис Джонсон, який анонсував саміт. Він уже запросив гостей. Очікується, що до лідерів країн G7, включаючи нового президента США Джо Байдена, приєднаються керівники Австралії, Індії та Південної Кореї. На порядку денному - боротьба з пандемією COVID-19, глобальна зміна клімату та відкрита торгівля. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Коронавірус, безсумнівно, є найбільш руйнівною силою, яку ми бачили протягом поколінь, і найбільшим випробуванням сучасного світового порядку, яке ми пережили. Це правильно, що ми разом підходимо до проблеми відновлення, об'єднуючись в дусі відкритості для створення кращого майбутнього", - заявив Джонсон, відповівши, що має намір використати головування Великої Британії в G7 для досягнення консенсусу щодо того, що світова економіка повинна оговтатися від кризи COVID-19 в інтересах вільної торгівлі та сталого розвитку.

Важливо нагадати, що в попередній раз лідери країн Великої сімки зустрічалися особисто на саміті 2019 року. У 2020 році через пандемію коронавіруса саміт G7, який повинен був проходити під головуванням США, так і не відбувся. При цьому відомо, що в Велику сімку Трамп хотів повернути Росію, яку виключили з групи після того, як вона почала війну проти України і анексувала Крим. Трамп заявляв, що російський президент Володимир Путін повинен сидіти за столом переговорів світових лідерів, щоб було легше з ним домовитися. Проти цієї ідеї виступили Велика Британія, Канада, Україна, і ЄС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Японія категорично проти повернення Росії до Великої сімки, на чому раніше наполягав Трамп. Посол Японії в Україні Такаші Кураєв вважає, що ні про яке включенні президента РФ Володимира Путіна в групу G7 не може бути й мови, поки він продовжує окуповувати українські Крим і Донбас. Кураєв пояснив чітку і зрозумілу позицію своєї країни тим, що важливо зберегти солідарність G7 щодо антиросійських санкцій, що стане неможливим при розширенні "Великої сімки" іншими країнами, в тому числі Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?