Є два сценарії - стало відомо, що дійсно готує Путін для Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Є два сценарії - стало відомо, що дійсно готує Путін для Білорусі

Є два сценарії - стало відомо, що дійсно готує Путін для Білорусі
Джерело:  online.ua

Незважаючи на регулярні запевнення команди російського президента Володимира Путіна про невтручання Москви у внутрішні справи Білорусі, в російському впливі на ситуацію ніхто не сумнівається. Це підтверджують не тільки постійні дзвінки і прохання про допомогу в.о. президента Білорусі Олександра Лукашенка Путіну, а й офіційні заяви російської влади про те, що російська сторона готова зробити все можливе, щоб "допомогти" у врегулюванні ситуації в Білорусі. У Кремлі вже розробляють два сценарії по Білорусі - мирний і силовий. Політтехнологи Путіна пропонують провести переговори за участю Лукашенко, православних ієрархів, популярних музикантів і опозиції про підготовку до референдуму по внесенню змін до Конституції Білорусі. Якщо цей план провалитися, то Москва почне військовий переворот і посадить Лукашенко під домашній арешт. Про це повідомляють "МБХ медіа" і Центр "Досьє" з посиланням на джерела, близькі до Кремля, передає ONLINE.UA.

"Білоруси втомилися від Лукашенка. Тому поряд з ним повинні з'явитися нові впливові фігури, які змогли б просувати проросійську політику. З точки зору Кремля, важливо, щоб такі фігури не були замішані у фальсифікаціях на виборах і в придушенні протестів", - зазначають джерела.

Головною кандидатурою на роль "парламентера" в Кремлі розглядають митрополита Павла. У Путіна вважають, що роль церкви в Білорусі значніше, ніж в Росії, тому, якщо опозиція буде критикувати митрополита, то прості білоруси в ній розчаруються. Роль проросійської сили в Кремлі хочуть доручити якомусь культурному діячеві.

"На переговорах пропонується обговорювати конституційну реформу: зокрема, анонсувати підготовку референдуму щодо зміни Конституції і скликання Конституційної наради. Референдум планується провести в грудні, а вибори президента за новою Конституцією - в січні-березні 2021 року", - запланували у Путіна.

У Кремлі розробляють і жорсткий варіант розвитку подій, який має на увазі організацію військового перевороту, при якому самого Лукашенка відправлять під домашній арешт, а всіх незгодних, що залишилися в Білорусі, жорстоко покарають. У Кремлі розглядається варіант зробити лицем такої "хунти" держсекретаря Ради безпеки РБ, жорсткого консерватора Андрія Равкова, який до 2020 року був міністром оборони Білорусі.

"При такому варіанті розвитку подій, на думку кремлівських політтехнологів, нові вибори повинні бути відкладені, потрібно буде вимагати підписання меморандуму про невтручання в справи Білорусі сусідніх держав і прийняти меморандум про заборону страйків, який зобов'яжуть підписати всіх бізнесменів і керівників підприємств", - розповіли джерела .

Нагадаємо, в Білорусі вже третій тиждень тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Лукашенко намагається придушити їх усіма силами. Він уже навіть задіяв армію, та й сам з автоматом в руках і бронежелеті загрожує протестуючим жорсткою розправою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що відбувається в Білорусі 24 серпня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?