Лукашенко з автоматом та ударні вертольоти - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко з автоматом та ударні вертольоти - що відбувається в Білорусі прямо зараз

Лукашенко з автоматом та ударні вертольоти - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Джерело:  online.ua

У понеділок, 24 серпня, в Білорусі продовжуються масові протести - тисячі людей виходять на мітинги, щоб домогтися скасування підсумків виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправки старого керівництва у відставку і проведення нових виборів, а також притягнення до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Виконуючий обов'язки президента Білорусі Олександр Лукашенко протистоїть білорусам усіма силами - на вертольоті він облітає райони Мінська, де проходять протести, а потім дає вказівки ОМОНу, правда, робить це з автоматом в руках. І все це після того, як він пригрозив мітингувальникам армією, якій наказав жорстко реагувати на будь-які заворушення без попередження. Що відбувається в Білорусі 24 серпня, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на місцеві ЗМІ і пресслужбу Міноборони України.

У мережі з'явилося кілька відео, як Лукашенко з автоматом в руках спостерігає за протестами, відзначаючи, що при появі вертольота з ним протестуючі "розбіглися як щури". І це при тому, що на головній площі Мінська зібралося понад 100 тисяч осіб. Білоруси вважають, що поява Лукашенко з автоматом відповідає заяві міністра оборони Хреніна про можливість використання армії проти протестуючих, а її функції, на відміну від поліції, не запобігати заворушенням, а знищувати ворога.

Ці відео з Лукашенком вже, зокрема, прокоментував держсекретар у справах Європи при МЗС Франції Клеман Бон. Він закликав Лукашенко, який уже йде на народ в бронежелеті і з автоматом в руках, відмовитися від репресій щодо учасників протесту. Він назвав дії Лукашенко "дивною і лякаючою постановкою".

Тим часом, Міністерство оборони Білорусі повідомило про "спробу порушення повітряного простору" з боку Литви. Мова йде про композицію з повітряних кульок, які прилетіли нібито з литовської території. На їх "перехоплення" були запущені ударні вертольоти Мі-24.

"Завдяки діям екіпажів вертольотів МІ-24 зі складу чергових сил ППО політ повітряних куль попереджено без застосування зброї", - повідомили в білоруському оборонному відомстві.

Також 24 серпня співробітники ОМОНу затримали двох членів президії Координаційної ради опозиції - Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського, довірених осіб Світлани Тихановської. Це сталося на прохідній Мінського тракторного заводу (МТЗ), куди приїхали лідери опозиції. Дилевського і Ковалькову помістили в автозак. Ймовірна причина затримання - організація несанкціонованого масового заходу.

Важливо відзначити, що ще напередодні Лукашенко привів у бойову готовність всю армію країни і наказав військовим вживати жорстких заходів для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання". Він зажадав, щоб військові діяли без попередження, якщо будуть порушені західні кордони Білорусі.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Більш того, з 24 серпня він наказав закрити заводи і підприємства, де проходять страйки, а також звільнити вчителів, які виступають проти чинної влади.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МЗС жорстко поставив на місце Лукашенко за скандальний випад проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?