МЗС жорстко поставив на місце Лукашенко за скандальний випад проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС жорстко поставив на місце Лукашенко за скандальний випад проти України

МЗС жорстко поставив на місце Лукашенко за скандальний випад проти України
Джерело:  online.ua

МЗС України відреагував на скандальний випад команди виконуючого обов'язки президента Білорусі Олександра Лукашенка, де розкритикували українського лідера Володимира Зеленського за дружні поради. У дипвідомстві виправдали зухвалу реакцію Мінська емоційною перевантаженістю, але закликали білоруських дипломатів придивитися до українського досвіду, який показав, що прокладати собі шлях вперед кийками - це шлях в нікуди. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського МЗС.

"Для нас Білорусь - сусідня держава, з якою ми завжди прагнули і прагнемо дружніх відносин. Розуміємо емоційну перевантаженість колег з білоруського МЗС, але радимо не відкидати цінних дружніх порад. Досвід української Революції Гідності вчить саме тому, що якщо не слухати думку суспільства і світової друзів , а замість цього прокладати собі шлях вперед кийками - це шлях в нікуди. Ми щиро бажаємо Білорусі гідно пройти всі випробування, зміцнити свою незалежність і демократію", - йдеться в офіційній відповіді України на скандальну критику Лукашенка на адресу Зеленського.

Як відомо, раніше Зеленський заявив, що на місці Олександра Лукашенко провів би нові президентські вибори, щоб врегулювати політичну кризу в країні. Він вважає, що якщо Лукашенко впевнений в собі і в своїй перемозі, то немає кращого способу повернути спокій в країну, призначивши через місяць вибори і запросивши на них міжнародних спостерігачів.

На що команда Лукашенко дорікнула українського лідера в тому, що він дає "заїжджені поради", а не виражає реальну підтримку і розуміння білоруської влади. У МЗС Білорусі заявили, що в українського керівництва ще багато років буде багато питань важливіших, ніж протести в Білорусі, якими потрібно щодня займатися всередині своєї країни, а не роздавати поради сусідам.

Тим часом в Білорусі вже третій тиждень тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко вирішив піти на радикальні заходи проти білорусів- він наказав главі Міноборони придушити протести за допомогою армії. Для цього в центр Мінська, де проходять мітинги, стягнули військових і техніку, а пам'ятник "Мінськ - місто-герой" обнесли колючим дротом. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін записав відеозвернення до білорусів, яких попередив, що все порушили "порядок і спокій" тепер будуть "мати справу вже не з міліцією, а з армією". Важливо відзначити, що глава Міноборони докускает застосування військовими зброї проти учасників протесту, після чого, на його думку, в країні почнеться громадянська війна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?