ЄБРР оновив прогноз економіки України на 2022 рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄБРР оновив прогноз економіки України на 2022 рік

ЄБРР оновив прогноз економіки України на 2022 рік
Джерело:  online.ua

Внутрішній валовий продукт (ВВП) України зростатиме на 3,5% щороку в 2021- 2022 р. Про це йдеться у звіті “Регіональні економічні перспективи” Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), який було оприлюднено 4 листопада.

Джерело: Європейський банк реконструкції та розвитку

Зростання української економіки у 2021 р. стане можливим завдяки великому врожаю зернових та нормалізації ділової активності.

Враховуючи дуже позитивні показники у першому півріччі, ЄБРР покращив свій прогноз зростання в 2021 р. для регіону інвестицій, до 5,5%, тобто на 1,3 процентного пункта порівняно із своїм червневим прогнозом, - йдеться у повідомленні.

Проте для цього суттєвий ризик несуть із собою повільні темпи реалізації реформ та вакцинації від Covid-19.

Також зазначається, що через високі ціни на сировинні товари та енергоносії, дефіцит на ринку праці, розриви ланцюжків постачання та девальвацію місцевої валюти інвестицій, а також збільшення кількості випадків інфікування Covid-19 почала зростати інфляція.

ЄБРР також нагадує про наслідки тривалий локдауну в Україні на початку 2021 р., який призвів до падіння ВВП України на 2,2% у першому кварталі порівняно з першим кварталом минулого року. Проте вже у другому кварталі українська економіка відновила зростання на 5,7%. Важливими факторами, які цьому сприяли, були, зокрема, двозначне зростання обсягів споживання домогосподарств та інвестицій та цін на основну експортну продукцію, передусім зернові та залізну руду.

Крім того, збільшилися об'єми експорту, що забезпечило профіцит поточного рахунку, зростання обсягів іноземної валюти та зміцнення гривні.

Цікаво, що Світовий банк підвищив очікування щодо валового внутрішнього продукту України у 2022-2023 роках, порівнюючи з попереднім травневим прогнозом. При цьому прогноз на поточний залишився без змін. Зокрема, очікування щодо ВВП України у 2022-2023 роках зросли на 0,4 відсоткових пункта та 0,6 в.п. Відповідний прогноз опубліковано в доповіді відомства, присвяченій економіці регіонів Європи та Центральної Азії.

Прискорення найважливіших реформ буде ключовим для підтримки відновлення економіки та створення нових та кращих робочих місць», — зазначається у звіті Світового банку.

20 жовтня на засіданні Ради 264 депутати підтримали основні висновки та пропозиції до проєкту закону про держбюджет на наступний рік.

Дефіцит Держбюджету-2022 запланований на рівні 188 млрд гривень. Однак доходи бюджету наступного року на 161,7 млрд гривень перевищать цьогорічні показники і сягнуть 1277,7 млрд гривень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?