Економіст попередив про серйозні фінансові проблеми України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст попередив про серйозні фінансові проблеми України

Економіст попередив про серйозні фінансові проблеми України
Джерело:  online.ua

Колишній в.о. міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта попередив українців про виникнення серйозних фінансових проблеми, якщо офіційний Київ проігнорує та не виконає вимоги МВФ.

Джерело: Фейсбук Павла Кухти

Економіст вирішив проаналізувати свіже інтерв'ю постійного представника МВФ Йости Люнгмана, щоб зрозуміти до чого потрібно готуватися українцям.

Які умови, які явно чи неявно озвучує представник МВФ

  • дотримання незалежності НБУ;

  • захист та підтримка антикорупційної інфраструктури;

  • судова реформа;

  • чіткий план по зменшенню дефіциту бюджету.

За словами експерта, можна помітити певне занепокоєння ініціативами щодо податкових пільг та податкової амністії, а також ситуацією на ринку електроенергії.

"Загалом, нічого нового, чого б ми не знали про позицію МВФ, в інтерв'ю не прозвучало. Але воно добре показує логіку та ключові цілі Фонду в Україні: забезпечити верховенство права (головний препон для інвесторів в Україну) через судову та антикорупційну реформи та стабілізувати публічні фінанси", - пише Павло Кухта.

Чи зможе Україна виконати вимоги МВФ

Як стверджує економіст, вимоги Фонду відповідають національним інтересам нашої країни та запиту громадян на порядок та справедливість.

"Особисто я вважаю, що самими по собі заходами в сфері правосуддя ми не зможемо добитися значного зниження рівня корупції. Занадто великі ресурси (більше 40% ВВП) перерозподіляє держава та занадто велику роль вона відіграє в багатьох сферах – це створює шалені стимули для корупції та шалений опір реформам. Без системного зниження податків, дерегуляції та приватизації, корупція залишатиметься високою та відлякуватиме інвесторам", - вважає Павло Кухта.

На переконання експерта, без коштів МВФ вже влітку в нас почнуться фінансові проблеми. За його словами, ппоки умови Фонду є відносно простими – їх потрібно терміново виконати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?