В МВФ уточнили стан перемовин щодо співпраці з Україною
Категорія
Економіка
Дата публікації

В МВФ уточнили стан перемовин щодо співпраці з Україною

В МВФ уточнили стан перемовин щодо співпраці з Україною
Джерело:  online.ua

У Міжнародному валютному фонді звернули увагу на незавершеність перемовин щодо перегляду програми stand by для українського партнера. Офіційний представник структури у Києві Йоста Люнгман назвав буквально неможливим передбачити тривалість цього процесу, спрогнозувати його надзвичайно важко через вплив багатьох факторів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

“На цьому етапі неможливо зробити будь-які передбачення щодо часу завершення перегляду. Це залежить від того, наскільки швидко буде досягнуто прогресу у вирішенні питань”, - зауважив посадовець.

За його словами, йдеться про умови та зобов’язані, які визначаються програмою та з’явилися пізніше. Зокрема, ті самі, що скасовують досягнення минулих програм.

Перш за все Люнгман наголосив на необхідності з боку української влади зберегти реформи, проведені Національним банком, і прогрес у зміцненні регулятора завдяки, зокрема, захисту його від зовнішнього тиску. Також МВФ зацікавлений бачити для подальшої співпраці наявність чіткого плану скорочення, фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та вирішенні питання довгострокової моделі електроенергетики, збереження принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Представник Фонду стверджує, що структура прагне підтримувати економічний розвиток українського партнера.

“Ми продемонстрували це завдяки серії програм МВФ, які тривали постійно з початку 2014 року. І ми продовжуватимемо підтримувати належну економічну політику й трансформацію економіки”, - додав він.

Нагадаємо, у середині лютого місія МВФ оголосила про завершення роботи в Україні. Вона тривала з кінця 2020 року та стосувалася першого перегляду програми stand-by без рекомендації про надання другого траншу.

Як повідомляв ONLINE.UA, український уряд узгодив нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом у форматі stand-by ще минулого літа, однак за нею Києву надали лише перший транш. Структура-партнер після цього проводила кілька раундів переговорів щодо надання подальших запланованих виплат, однак вони станом на 1 березня 2021 року не призвели до відповідного результату. Радник голови Офісу президента Тимофій Милованов нагадав про умови, виконання яких від української сторони чекає фонд.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?