У Зеленського назвали умови отримання Україною траншу МВФ до літа
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Зеленського назвали умови отримання Україною траншу МВФ до літа

У Зеленського назвали умови отримання Україною траншу МВФ до літа
Джерело:  online.ua

Український уряд узгодив нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом у форматі stand-by ще минулого літа, однак за нею Києву надали лише перший транш. Структура-партнер після цього проводила кілька раундів переговорів щодо надання подальших запланованих виплат, однак вони станом на 1 березня 2021 року не призвели до відповідного результату. Радник голови Офісу президента Тимофій Милованов нагадав про умови, виконання яких від української сторони чекає фонд. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Україна 24”.

“Будуть досягнуті домовленості на робочому рівні, це технічний термін, який означає, що сторони домовилися про те, що виконано і що ще потрібно виконати, і чітко це описали в документі. Потім цей документ виноситься на Раду директорів МВФ, вона його затверджує. Якщо в цьому документі є речі, які необхідно виконати — ухвалити закон або ввести/скасувати регулювання ціни — вони чекають, коли це буде виконано, потім приймається рішення і перераховуються гроші”, - нагадав процес посадовець.

За його словами, подальший транш можливий вже до літа, якщо український парламент зможе підтримати низку законопроєктів.

“Є законопроєкт по НАБУ, є законопроєкт по Вищій раді правосуддя, є законопроєкт про ув’язнення за зловживання із подачею декларацій, коли брешуть в декларації. Ці законопроєкт є, певні з них вже подані. Подивимось, як вони будуть прийняті у ВР. Залежить від того, чи будуть голоси”, - пояснив Милованов.

Радник Андрія Єрмака звернув увагу на “невизначеність” щодо швидкості, з якої будуть отримані голоси для ухвалення рішень. Він передбачає, що найбільший опір можна буде спостерігати під час розгляду законопроєкту про брехню в деклараціях. Деякі рішення необхідно буде ухвалювати з компромісами, а це означає, що вони будуть, ймовірно, у не повністю належному для домовленостей з фондом стані.

Милованов резюмував, низка документів, необхідних для надання траншу українській стороні, вже готова. Утім МВФ не погодив це питання на політичному рівні.

Як повідомляв ONLINE.UA, 1 березня посол ЄС в Україні Матті Маасікас під час виступу на всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя"офіційно пояснив, що судова система нашої країни, реформа якої досі не завершена, залишається головною перепоною для іноземних інвесторів, оскільки вони не впевнені у тому, що у випадку форс-мажору зможуть добитися справедливості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?