Економіст пояснив, чи готуватися українцям до бюджетної кризи у 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст пояснив, чи готуватися українцям до бюджетної кризи у 2021 році

Економіст пояснив, чи готуватися українцям до бюджетної кризи у 2021 році
Джерело:  online.ua

Колишній в.о. міністра економіки та керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта звертає увагу українців на те, що недолуге планування та виконання бюджету Кабінетом міністрів – стрімко погіршуються. На його переконання, це може спровокувати бюджетну кризу в нашій країні уже в 2021 році. За словами Кухти, нещодавно в економічну ситуацію в України втрутився новий фактор – фінансова допомога з боку західних країн та міжнародних організацій. Проте, навіть попри таку підтримку, серйозні проблеми з держбюджетом все одно залишаються. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис економіста у Фейсбук.

"Ймовірно, завдяки іноземній допомозі, уряду таки вдасться уникнути найгірших проявів бюджетної кризи – тобто пенсії з зарплатами таки повністю заплатять", — припускає експерт.

Однак, за словами Павла Кухти, бюджетна проблема від цього нікуди не зникне, адже її головна причина – недолуге планування та виконання бюджету командою очільника КМУ Дениса Шмигаля. Економіст попереджає українців, що бюджетна криза у наступному році цілком реальна.

"Ключовою проблемою тепер стане бюджет на 2021 рік. Уряд заклав в бюджет завищений прогноз доходів та великий дефіцит, на 5,5% від ВВП. Вже зараз зрозуміло, що, з таким бюджетом, наступного року ми повністю залежатимо від підтримки міжнародних організацій та від доступу до світових фінансових ринків. Навіть за наявності цієї підтримки та доступу, бюджет буде важко виконувати і ймовірним є його перегляд. Без них, нас 100% очікує нова бюджетна криза, причому вона може бути гірша, ніж цього року", — наголосив Павло Кухта.

На переконання експерта, нова бюджетна криза цілком може уповільнити темпи економічного відновлення після кризи, а також може мати непередбачувані політичні наслідки.

"Теоретично, запобігти такій кризі може новий спроможний та ефективний уряд, який був би здатен як захистити ключові реформи від нападів “груп інтересів”, так і підтримувати співпрацю з МВФ та іншими партнерами", — зауважив економіст.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Володимир Зеленський звернувся з цікавою пропозицією  до міжнародної спільноти щодо розвитку бізнесу в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?