Ексдепутата-втікача Онищенка засудили до 15 років вʼязниці у газовій справі
Категорія
Україна
Дата публікації

Ексдепутата-втікача Онищенка засудили до 15 років вʼязниці у газовій справі

САП
Олександр Онищенко

Колишнього депутата Олександра Онищенка визнали винним у розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу.

Олександр Онищенко отримав вирок

Вищий антикорупційний суд призначив Онищенку 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його фінансовий директор отримав 12 років.

Їх обвинувачували у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством «Укргазвидобування».

Так звана «газова схема» є одною з наймасштабніших корупційних схем в Україні.

Наслідком «газової схеми» стали збитки державі у розмірі близько 3 млрд грн.

Що відомо про справу Онищенка

Онищенка визнали винним в організації злочинної групи, учасники якої з січня 2013 року до червня 2016-го заволоділи понад 1,6 мільярда гривень від реалізації газу за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування».

У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

Слідство встановило, що у "газовій схемі" було 29 осіб. З-поміж них — двоє людей, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Онищенко улітку 2016 року втік з України. Проживає у Німеччині.

У січні 2021 року проти нього було запроваджено персональні санкції Міністерства фінансів США за втручання в американські вибори та участь в російській мережі зовнішнього впливу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?