Ексначальник Генштабу ЗСУ пояснив, чому Крим не відбили у Росії в 2014 році
Категорія
Політика
Дата публікації

Ексначальник Генштабу ЗСУ пояснив, чому Крим не відбили у Росії в 2014 році

Ексначальник Генштабу ЗСУ пояснив, чому Крим не відбили у Росії в 2014 році

Українські військові готували секретну десантну операцію, щоб відбити Крим у Росії в 2014 року. Але вона зірвалася, так як не було наказу, та й підготувати все не встигли. На той момент, коли мало відбутися перекидання на півострів найбільш боєздатних підрозділів ВДВ, всі аеродроми були зайняті. Колишній начальник Генштабу ЗСУ Михайло Куцин пояснив, чому так і не реалізували сплановану спецоперацію, яка на думку багатьох українських військових могла б не допустити окупацію Криму, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим. Реалії.

"Той захід було сплановано, але не було підготовлено. Ніяких в повітрі літаків не було. І для того, щоб їх відправити, треба було ще багато роботи зробити. Якби ми так, як вони хотіли, відправили, то у нас Луганськ був би набагато раніше. Для підготовки ще потрібен час. А коли їх вже треба було відправляти, то вже всі аеродроми були зайняті ", - пояснив Куцин.

Військові при цьому розповіли джерелу, що сам Куцин не міг скасувати операцію, дозволити це міг секретар РНБО Олександр Турчинов, який тоді виконував обов'язки президента України. Той, в свою чергу, раніше заявляв, що десантна спецоперація на території півострова "була недоцільною".

Однак, військові переконані, що якби десантникам віддали наказ, то Крим не був би окупований.

"Я знаю, що не тільки мій підрозділ туди летілв, а ще одна бригада. І дві бригади здійснювали марш по землі, я вважаю, з різними завданнями. Плюс після того, якби ми взяли аеродроми, то далі б почали стягувати піхоту - головні сили, то ми могли б відбити агресію і відстояти півострів ", - вважає екскомандир 13 батальйону 95-ї бригади Олександр Порхун.

Як відомо, секретна операція з метою відбити Крим готувалася на 8 березня 2014 року. До Криму хотіли перекинути найбільш боєздатні підрозділи ВДВ і розвідників з Кіровоградського полку спецназу та 79-ї аеромобільної бригади з Миколаєва. На той момент керував штабом високомобільних десантних військ України Сергій Кривонос. Він розповідає, що в лютому його десантники дійсно готувалися вирушити до Криму. Операція зі звільнення півострова повинна була початися на початку березня, але так і не почалася.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українська влада, військові експерти і міжнародні партнери нашої країни адекватно оцінюють ризики можливого нападу Росії на Україну з боку окупованого Криму. Тому українські військові регулярно проводять військові навчання, щоб бути готовими реагувати на можливу загрозу. У районі відповідальності угруповання військ, яка несе бойову службу на півдні України, нещодавно перевірили готовність сил своєчасно реагувати на повітряний напад. Навчання пройшли на Херсонщині за дорученням командувача об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?