Експерт обіцяє в лютому суттєве укріплення курсу гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт обіцяє в лютому суттєве укріплення курсу гривні

Експерт обіцяє в лютому суттєве укріплення курсу гривні
Джерело:  online.ua

Президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак звернув увагу українських громадян на те, що позаду залишилися два найскладніших місяці для гривні — грудень та січень. За словами експерта, напередодні новорічних свят держава активно розплачується зі своїми підрядниками, і в економіку вкидаються величезні обсяги гривні. Чимало з них потрапляє на валютний ринок та тиснуть на курс нацвалюти до долара. Що важливо зрозуміти, цьогоріч понад 200 мільярдів гривень із державних і муніципальних бюджетів та фондів перейшли в приватний сектор. За словами економіста, уже в лютому українцям можна розраховувати на суттєве укріплення курсу національної валюти, передає ONLINE.UA з посиланням на допис Козака у Фейсбук.

"Професійні валютні спекулянти бояться бавитися в традиційну гру - "купляй бакси на всі гроші, бо гривня точно впаде". Адже Нацбанк за останні роки кілька разів дуже боляче покарав таких гравців через суттєве посилення гривні. З лютого зазвичай починається сезонне укріплення нашої національної валюти. Сотні великих агрокомпаній, які тримають експортну виручку в іноземній валюті, заводять в Україну долари та продають їх за гривню, щоб готуватися до весняно-польових робіт. Аграріям потрібно проводити ремонт та профілактику сільгосптехніки, закуповувати пальне та посадковий матеріал, придбавати міндобрива та засоби захисту рослин. Це на додаток до припливу постійної валютної виручки експортерів залізної руди та металів, ціни на які сильно виросли в останні місяці", — наголошує експерт.

Окрім того, не потрібно забувати про потоки грошей від наших заробітчан, котрі, попри локдаун та кризу, продовжують працювати закордоном і перераховувати немалу частину коштів своїм рідним в Україні.

"Причин для послаблення гривні на піврічному економічному горизонті не видно. На мою думку, в найближчі місяці на валютному ринку буде тенденція до посилення гривні. Можна очікувати курс нацвалюти в діапазоні 27-28 грн за долар за базовим сценарієм... Практична рекомендація - підвищити частку гривневих активів у своїх портфелях",— радить Тарас Козак.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Нацбанк розповів про плани МВФ щодо України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?