Експерт оцінив запаси газу в Україні для проходження зими
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт оцінив запаси газу в Україні для проходження зими

Експерт оцінив запаси газу в Україні для проходження зими
Джерело:  online.ua

Спекулятивна ціна на газ на європейській біржі не повинна вплинути на ситуацію в Україні. Держава має великий резерв природного газу власного видобутку, якого має вистачити для споживачів. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Джерело: “Апостроф”.

"Ця спекуляція з цінами на газ не повинна відображатися на Україні, в тому числі через те, що в нас є великий резерв власного видобутку. Тобто газу, який видобувається в Україні, вистачає для споживачів - населення і теплокомуненерго", - заявив Корольчук.

Дефіциту газу в Україні немає

Експерт вважає, що дефіциту газу в країні зараз немає. Місцева влада вже могла б доручити розпочати опалювальний сезон у медичних закладах, школах та дитсадочках.

"Тим паче дивно, що у нас раннє похолодання, нічого дивного в цьому немає... І в такій ситуації місцеві органи влади, якщо вже вони кооперуються навіть з центральною владою, спокійно мали давати доручення включати і дитячі садочки, і школи, і лікарні, а не ставити їх у позицію фактично заручників штучної, спекулятивної ціни, яка переповзла на біржу в Україні", - зауважив експерт.

Корольчук заявив, що бюджетні установи наразі стали заручниками ситуації, коли їх змушують купувати газ за штучно завищеною ціною.

"Ці всі бюджетні організації фактично штовхають, мовляв, купуйте собі обсяг газу, який вам потрібен. Населенню ми дійсно дамо по 7400 грн плюс транспортування. В районі 9400 грн виходить кінцева ціна для теплокомуненерго для населення. А от для бюджетних організацій - там проблема", - розповів експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна в своїх підземних сховищах накопичила майже 19 млрд кубометрів газу, якого має вистачити для проходження зими.

30 вересня Кабінет міністрів, НАК "Нафтогаз України" і Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України підписали меморандум, яким передбачено, що під час опалювального сезону 2021-2022 років тарифи на тепло і гарячу воду для населення зростати не будуть.

Читайте також:

  • Шмигаль розповів про зміну цін на газ після запуску "Північного потоку-2".

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі.

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?