Експерт пояснив, чи можуть оскаржати зняття депутатської недоторканності
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт пояснив, чи можуть оскаржати зняття депутатської недоторканності

Експерт пояснив, чи можуть оскаржати зняття депутатської недоторканності
Джерело:  24 канал

Експерт Центру політико-правових реформ з конституційного права Богдан Бондаренко каже,що законопроєкт про скасування депутатської недоторканності ще можуть визнати неконституційним. Для цього у Конституційного суду є три підстави.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

За словами Бондаренка, перша причина пов’язана із найскладнішим і найважливішим питанням – чи можна було перереєстровувати законопроєкт п’ятого президента Петра Порошенка №7203. Регламент передбачає, що якщо законопроєкт про внесення змін до Конституції отримав позитивний висновок КСУ, але не був розглянутий, він переноситься на наступну Верховну Раду. Питання в тому, чи був він розглянутий, чи ні.

 Експерт наголосив, що друга підстава – голосування за законопроєкт про внесення змін до Конституції мають відбуватись лише на чергових сесіях.

"Рішення КСУ від 2016 року про це конкретно говорить. При цьому воно звертає увагу не стільки на те, що сесії мають бути чергові, скільки на те, щоби вони не були позачергові", – зазначив аналітик.

Третя підстава, за його словами, може бути пов’язана із тим, що висновок комітету перед остаточним голосуванням був проголосований 2 вересня, коли сесії парламенту не було. А парламентські комітети, як підкреслив Бондаренко, не можуть засідати у міжсесійний період.

Як повідомляв ONLINE.UA,  народні депутати Верховної Ради підтримали ініціативу про скасування недоторканості.  Голосування відбулося вранці у вівторок, 3 вересня. Напередодні президент Володимир Зеленський виступив з трибуни парламенту із закликом до депутатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?