Експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна на Донбасі

Експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна на Донбасі

Режим тиші на Донбасі не принесе миру на українську землю, так як це лише черговий хитрий трюк президента Росії Володимира Путіна. Припинення вогню в зоні ООС буде діяти рівно стільки, скільки це буде вигідно Кремлю, для якого Донбас нічого не означає, а є лише інструментом і важелем впливу на Україну і на союзників офіційного Києва. Путін не дасть команді українського лідера Володимира Зеленського в повній мірі скористатися перевагами перемир'я, так як буде і далі підвищувати ставки. Таку думку про те, чого далі чекати від Путіна на Донбасі, висловив ексглава МЗС України Павло Клімкін, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Путін все одно буде піднімати ставки. Я думаю, що припинення вогню може існувати до того моменту, поки Путіну це вигідно. Зараз період підняття ставок. І Путін просто так не дасть українській владі скористатися перевагами від припинення вогню і в контексті місцевих виборів, і в контексті відносин, і так далі ", - вважає Клімкін.

На підтвердження своїх слів він навів в приклад сьогоднішню ситуацію на Луганщині, де бойовики ОРДЛО обстрілами і підпалами спровокували масштабні пожежі, які гасять тисячі рятувальників п'ятий день. Що стосується режиму припинення вогню, який діє на Донбасі з 27 липня, хоч і майже щодня порушується російськими збройними формуваннями, то, на думку Клімкіна, це всього лише чергова гра Путіна.

"Путін завжди грає. Якщо хочете, припинення вогню з боку Путіна - це просто зміна тактики. Не більше того. Оскільки для нього Донбас нічого не означає. Для нього Донбас - це не як для нас частина української землі, а це засіб, інструмент. .. Важіль впливу на Україну, важіль впливу на наших союзників. Не більше того. Він бачить це абсолютно технологічно. У нього розум працює зовсім по-іншому. Тобто або він, або інше. І це вже, на жаль, не зміниться", - пояснив Клімкін.

Нагадаємо, режим припинення вогню на Донбасі був введений з 27 липня. Російські збройні війська порушили його практично з першого ж дня, і ці порушення тривають майже щодня, в результаті них гинуть і отримують поранення українські військовослужбовці. При цьому українські військові дотримуються перемир'я і не відкривають вогонь у відповідь на порушення бойовиків.

Тим часов російська делегація в ТКГ по Донбасу кожен раз зриває переговори, так як домагається проведення місцевих виборів в так званих "ЛНР" і "ДНР". Команда Путіна категорично блокує обговорення важливих питань, в тому числі щодо обміну полоненими, наполягаючи на тому, щоб Верховна Рада України змінила постанову про місцеві вибори, які призначені на 25 жовтня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про те, що мирний план по Донбасу вже готовий і "лежить на столі". Тепер, за його словами, справа тільки за командою російського президента Володимира Путіна, яка поки чітко не відповіла - Кремль підтримує мир на Донбасі чи ні. Єрмак запевнив, що в цьому мирному плані чітко прописані етапи по врегулюванню конфлікту. У ньому також є пункт і про проведення виборів в ОРДЛО, на яких наполягає Путін, але з конкретними умовами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?