Експерт пояснив, чому нова ідея Зеленського щодо Донбасу накоїть ще більше лиха
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, чому нова ідея Зеленського щодо Донбасу накоїть ще більше лиха

Експерт пояснив, чому нова ідея Зеленського щодо Донбасу накоїть ще більше лиха
Джерело:  24 канал

Економічний експерт та колишній виконуючий обов'язки міністра економіки Павло Кухта озвучив усім українцям важливе попередження — на його переконання, ідея щодо вільної економічної зони на Донбасі, про яку заговорив глава держави Володимир Зеленський, є апріорі провальною та точно не спрацює так, як цього хоче президент. За словами Кухти, все через поганий інвестиційний клімат в Україні. Він має на увазі, що ця зона не лише не покращить ситуацію, а накоїть ще більше лиха. Також експерт нагадав, що в нашій країні був вже досвід вільних економічних зон – на початку 2000-х, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

"Тоді була шалена проблема. Держава була слабка і корумпована. Зараз – ще слабша. Було шалене ухилення від податків. Особливо на Донбасі був офшор – натуральний, кримінальний офшор", – наголосив економічний експерт.

За його словами, саме через це шкода від зон була вищою, ніж користь. Аналітик звернув увагу на те, що на Донбасі була чорна діра, оскільки саме компанії олігархів повинні були платити більші податки, проте постійно ухилялись.

"Досвід поганий. Це призведе до внутрішнього офшору, а реального економічного ефекту для людей не буде", – попередив Павло Кухта.

Він також нагадав, що схожий спосіб можна використовувати для відновлення депресивних регіонів, які зруйнувала війна. Однак ефективність цих зон залежить від загального стану інвестиційного клімату в Україні.

"Ми маємо розуміти, що Україна з рівнем економічної свободи – не є вільною країною. За індексом – це 134 місце у світі, десь з африканськими країнами. Намагатися в поганому інвестиційному кліматі щось покращувати – безглуздо і не спрацює. Без реформів, які змінять інвестиційни клімат, це не спрацює", — підкреслив Павло Кухта та нагадав, що на Донбасі немає товарів, які можуть цікавити весь світ. — Донбас матиме відносини з Харківщиною та Дніпропетровщиною. Якийсь малий бізнес возитиме свій товар туди на ринок. Про великий проєкт національного розвитку тут не йдеться, це проєкт регіонального розвитку".

На переконання економіста, щоб дійсно відновити Донбас – потрібно вливати туди кошти з бюджету і у такий спосіб розвивати інфраструктуру.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Володимир Зеленський 15 жовтня підписав ще один важливий указ щодо земель України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?