Експерт пояснив, чому опозиція не буде сперечатися з рішенням Зеленського розпустити Раду
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, чому опозиція не буде сперечатися з рішенням Зеленського розпустити Раду

Експерт пояснив, чому опозиція не буде сперечатися з рішенням Зеленського розпустити Раду
Джерело:  online.ua

Відомий політичний експерт Віталій Портников вважає, що рішенням достроково припинити повноваження парламенту новий президент робить велику помилку, оскільки дає привід для майбутніх звинувачень у порушенні Конституції. Таку думку Портников висловив на сторінках свого блогу, повідомляє ONLINE.UA.

Представники нової опозиції не будуть сперечатися з рішенням президента з двох причин. По-перше, як вважає експерт, у них майже все готово для дострокових виборів: електорат мобілізований та розгорнуті штаби. По-друге, їм самим потрібно, щоб Зеленський порушив закон, підписавши сумнівний указ про розпуск парламенту. Це дасть опонентам президента в майбутньому звинуватити його у порушенні Конституції. Це стане однією з причин вимоги імпічменту.

«Їм потрібно, щоб новий президент порушив Конституцію – щоб потім, коли виборці у черговий раз розчаруються в своєму кумирі і зненавидять його, позбутися Зеленського на законних підставах. Позбутися як порушника Конституції, а не просто як людину, що не виправдала ілюзій натовпу», – пише Портников.

За словами експерта, новий президент почав повторювати помилки Віктора Януковича, який теж хотів отримати слухняний парламент.

«Зараз все буде приблизно так само. Успіх буде куватися приблизно тими ж людьми і їхніми учнями – спочатку за допомогою порушення Конституції отримають слухняний парламент, потім за допомогою Конституційного суду скасують закон про люстрацію і забезпечать реванш «справжніх» професіоналів. І країна повернеться до 2010 року, щоб потім – тільки набагато швидше, ніж в недавньому минулому – повернутися у 2013-й».

Підводячи підсумки, Портников прогнозує, що Україна може втратити шанси, які з’явилися після Майдану 2013-14 років. Диктатуру побудувати все одно не вдасться, оскільки для задоволення соціальних запитів немає грошей. Розвивати демократію нова команда теж не зможе, оскільки у них немає поваги до закону.

Нагадаємо, що сьогодні на консультації між президентом та лідерами фракцій розгорівся скандал.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?