Експерт пояснив, що насправді потрібно Зеленському для порятунку Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, що насправді потрібно Зеленському для порятунку Донбасу

Експерт пояснив, що насправді потрібно Зеленському для порятунку Донбасу
Джерело:  Укрінформ

Колишній спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік озвучив слушну пораду команді українського лідера Володимира Зеленського щодо порятунку та повернення Донбасу. За його словами, мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Сході України реалізувати можна за допомогою чіткого плану – "дорожньої карти". На переконання експерта, документ цей загалом хороший, адже розробляли його три президенти і канцлерка. Сайдік зауважив, що "угоди угодами", однак все одно не вистачає плану для їхньої реалізації. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Укрінформ".

Політик вважає мінські угоди "добрим документом", який просто потребує чіткого плану для втілення.

"Я завжди стверджував, що мінські угоди є добрим документом, на основі якого, а також, звичайно, за наявності відповідної політичної волі, можна було б розв'язати конфлікт на Донбасі", – наголосив Мартін Сайдік.

За його словами, мінські домовленості не можуть бути невдалим документом, адже над ним працювали три президенти й канцлерка – лідери України, Росії, Франції та Німеччини. Що стосується конкретних способів імплементації мінських угод "були та досі є різні думки". Саме з цією метою необхідно створити чітку "дорожню карту" для їхньої реалізації. І важливим кроком до цього був так званий "план Сайдіка". Його створили ще наприкінці 2018 року. Сам Сайдік вважає, що цей план:

  • "Дає чіткі відповіді на різні запитання щодо конкретної імплементації мінських угод",

  • А також щодо "економічного відновлення Донбасу із залученням міжнародних донорів".

Однак офіційний Київ зустрів цей план неоднозначно – через деякі нюанси, які видалися схожими на вагомі поступки команді Володимира Путіна. Невдоволення України стосувалося таких пунктів:

  • масштабна амністія проросійських бойовиків.

  • Запровадження спільної місії ООН і ОБСЄ на Донбасі із невеликими військовим та поліцейським компонентами й міжнародною цивільною адміністрацією в ОРДЛО.

  • А також запуск Євросоюзом агентства з відновлення Донбасу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського розповіли про 2 способи повернення Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?