Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні

Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні
Джерело:  online.ua

Міністр енергетики Герман Галущенко звернув увагу на те, що у разі навіть часткового запуску скандального російського газогону "Північний потік - 2" український транзит може скоротитися втричі – до 18 млрд кубометрів. Що важливо розуміти, торік Оператор ГТС протранзитував до Європи 55,8 млрд кубометрів газу.

Джерело: "Інтерфакс-України"

Частковий запуск "Північного потоку-2" втричі скоротить транзит Україною

За словами урядовець, РФ буде використовувати газ не як товар, а як політичний інструмент. Головна проблема - це монопольне становище "Газпрому" на експорт.

Як стверджує Галущенко, якби інші компанії мали доступ до цього газу і якби був повністю застосований Третій енергопакет, ситуація була б іншою.

"Проте коли монополія очевидна, це величезна проблема з точки зору можливої втрати транзиту. І не лише для нас, а й для Європи", – наголошує міністр.

За словами Германа Галущенка, після запуску труби на транзит українською газотранспортною системою залишається 15 млрд кубометрів, то "абсолютно очевидно, що ми не зможемо навіть утримувати нашу ГТС".

"Я маю розрахунки щодо того, до якого обсягу може впасти транзит за умови стовідсоткової експлуатації "Північного потоку-2". Якщо використовуватиметься наполовину, то йтиметься про 18 млрд кубометрів, що є критично мало", - підкреслив міністр.

Він також звернув увагу на те, що поки тривають активні переговори щодо газу із Туреччиною, іншими компаніями і країнами, зокрема для забезпечення газом українців у разі скорочення транзиту. Урядовець наголошує, що потрібно збільшувати видобуток, – цьогоріч його скорочення прогнозується на 5%.

"На жаль, цьому є об’єктивні пояснення, зокрема виснаження родовищ. Але чому не розвиваємо нові, де знаємо точно, що газ є?", – додав Герман Галущенко.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" перебуває на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокують продовження процесу та змушують компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

  • 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?