Німеччина оприлюднила угоду з США про підтримку України
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина оприлюднила угоду з США про підтримку України

Німеччина оприлюднила угоду з США про підтримку України
Джерело:  online.ua

США і Німеччина остаточно дійшли згоди про підтримку України після запуску російського газопроводу "Північний потік-2". У цьому документі сторони пообіцяли не тільки зберегти енергетичну безпеку нашої країни.

Джерело: пресслужба МЗС Німеччини

Угода канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента США Джо Байдена, яку вони ухвалили під час недавньої зустрічі у Вашингтоні, починається з запевнення рішучої підтримки суверенітету, територіальної цілісності, незалежності України та її європейського шляху. У вступі також говориться, що Берлін і Вашингтон продовжать вживати заходів проти російської агресії і деструктивних дій Росії в Україні та за її межами.

Угода США і Німеччини - що пообіцяли Україні

Повний текст угоди Байден і Меркель поки не оприлюднили ні Вашингтон, ні Берлін. У Держдепі США лише уточнили деякі зобов'язання, які, зокрема, взяла на себе Німеччина. Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд під час виступу перед комітетом Сенату з міжнародних відносин запевнила, що всі деталі угоди оприлюднять пізніше, але розкрила деякі з пунктів. Зокрема, Нуланд зазначила, що Німеччина буде домагатися від Росії продовження контракту на транзит газу через Україну до 2034 року і буде ініціювати санкції проти РФ, якщо Москва буде за допомогою енергоресурсів тиснути і шантажувати Київ.

У тексті угоди МЗС ФРН наводяться всі зобов'язання Берліна і Вашингтона, які вони взяли на себе з питання України:

  1. Німеччина буде вживати заходів на національному та європейському рівні, включаючи санкції, якщо Росія буде використовувати енергію в якості зброї або почне подальші агресивні дії проти України.

  2. США і Німеччина єдині в своєму переконанні, що в інтересах України і Європи, щоб транзит газу через Україну тривав після 2024 року. Тому Берлін буде домагатися продовження транзитного контракту між Україною і Росією ще на 10 років після 2024 року, коли завершиться діючий.

  3. Німеччина зобов'язалась створити та управляти Зеленим фондом для України, щоб підтримати енергетичний перехід України, енергоефективність та енергетичну безпеку. Берлін внесе в цей фонд 175 млн доларів і буде підтримувати інвестиції на суму не менше 1 млрд доларів. США мають намір підтримати ініціативу за допомогою технічної допомоги і політичної підтримки.

  4. Німеччина розвине двосторонні енергетичні проєкти з Україною в галузі поновлюваних джерел енергії. Зобов'язується призначити спеціального посланника з цього питання з виділеним фінансування в 70 млн доларів.

  5. Німеччина ініціює запуск Пакета стійкості України, який включатиме зусилля щодо захисту і збільшення пропускної здатності зворотних потоків газу в Україну, щоб повністю захистити Україну від можливих майбутніх спроб Росії скоротити поставки газу в країну. Він також буде включати технічну допомогу для інтеграції України в європейську електричну мережу.

Також в угоді США і Німеччини окрему увагу приділено ситуації на Донбасі. В ній сказано, що Німеччина активізує зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських угод.

Реакція України на угоду Меркель і Байдена

Паралельно з оприлюдненням угоди Меркель і Байдена по Північному потоку-2 Україна і Польща домовилися працювати разом з союзниками і партнерами над протидією запуску російського газопроводу, поки не будуть розроблені рішення для подолання кризи безпеки.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау нагадали ЄС, США і Німеччині, що рішення про будівництво ПП-2 створило політичну кризу і кризу довіри в Європі, які зараз тільки посилює план Меркель і Байдена.

"На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення створення дефіциту безпеки не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які становить Північний потік-2. Ми закликаємо Сполучені Штати Америки і Німеччини адекватно поставитися до кризи безпеки в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якого є Росія", - йдеться в заяві глав МЗС Польщі та України.

Кулеба також повідомив, що Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН по Північному потоку-2, який загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС. МЗС вже направило відповідні ноти в Брюссель і Берлін.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?