Експерт розповів сценарій Коломойського щодо Приватбанку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт розповів сценарій Коломойського щодо Приватбанку

Експерт розповів сценарій Коломойського щодо Приватбанку
Джерело:  online.ua

Фінансовий експерт інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса переконаний, що у випадку, якщо апеляційний суд визнає націоналізацію Приватбанку незаконною, ця установа формально залишиться державною. Але колишній співвласник Ігор Коломойський все одно отримає над Приватбанком фактичний контроль. Про це повідомляє ONLINE.UA.

На думку Фурси, сценарій Коломойського полягає в тому, щоб не допустити виведення з банку державного капіталу у розмірі 156 млрд гривень. Для цього він готовий увійти в капітал цієї фінансової установи в якості міноритарного акціонеру на 2 млрд доларів. Причому ці гроші будуть того ж самого Приватбанку – як компенсація, яку Коломойський отримає від держави за незаконну націоналізацію.

Експерт переконаний, що олігарх готує схему, яка вже давно працює в Укрнафті. Увійшовши в капітал банку, колишній співвласник поставить там лояльний до себе менеджмент, який почне кредитувати компанії Коломойського державними грошима.

«Дуже прибуткова схема, доведено мільярдами доларів, які пішли з Укрнафти на рахунки невідомих компаній. Треба лише поставити свій менеджмент в державний банк і продовжити звичайний бізнес. Кредитувати свої компанії», – пише Фурса.

В результаті, на думку експерта, Коломойський вирішить відразу кілька важливих для себе проблем.

  1. Приватбанк відкличе судові позови проти нього. Це дасть можливість розморозити арештоване в Лондоні та Швейцарії майно і рахунки.

  2. Буде припинено переслідування Коломойського з боку правоохоронних органів США.

  3. Наближені компанії отримають доступ до багатомільярдних кредитів від Приватбанку.

Єдине, що може перешкодити реалізації цього плану – жорстка позиція МВФ та міжнародних кредиторів України.

«Така схема їм точно не припаде до душі. Ні МВФ, ні Світовому Банку, ні ЄС і США. І поки у них є вплив, таку феєричну схему Коломойському буде реалізувати важко. Бо вона обернеться дефолтом і не дуже контрольованим. А продати населенню ідею, що дефолт це добре, навряд чи вийде», – пише Фурса.

Втім, фінансист переконаний, що й на це у Коломойського готова відповідь. Гроші у випадку дефолту Україна зможе знайти в Росії, як це колись робив Янукович напередодні Майдану. Але для цього треба нормалізувати стосунки з Путіним. Цілком можливо, ідея про «референдум» щодо діалогу з Росією у Андрія Богдана з’явилась не просто так, пише експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?