Експерти б'ють на сполох через нові плани Путіна в Чорному морі
Категорія
Світ
Дата публікації

Експерти б'ють на сполох через нові плани Путіна в Чорному морі

Експерти б'ють на сполох через нові плани Путіна в Чорному морі
Джерело:  24 канал

10 листопада відбувся другий вебінар Львівського безпекового форуму 2020 на тему "Безпечний та процвітаючий регіон Чорного моря: візія спільного майбутнього", під час якого найавторитетніші експерти у цій сфері не тільки озвучили прогноз щодо майбутнього регіону, а також зробили попередження українській владі та усій міжнародній спільноті. За словами фахівців, агресивні дії команди очільника Кремля Володимира Путіна в Чорному морі спричинені її бажанням витіснити інші країни з цього регіону та розширити свій вплив далі на регіон Середземного моря та Близького Сходу. Варто звернути увагу на те, що модерували дискусію експертів екскомандувач сухопутних сил ЗС США в Європі Бен Ходжес та директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

За словами аналітиків, все, що відбувається в Чорному морі впливатиме на загальну безпекову ситуацію в Європі, зокрема й на країни Західної Європи.

"Збільшення контролю Росії над Чорним морем є наслідком відсутності чіткої стратегії країн Заходу щодо безпеки в Чорному морі та допомоги чорноморським країнам в протистоянні з Росією. Експерти також наголосили на важливій ролі Туреччини в Чорному морі та співпраці чорноморських країн задля посилення безпеки та протидії експансії Росії", — йдеться в повідомленні.

Український експерт Павло Лакійчук з Центру "Глобалістики XXI" поділився думкою, що основна ціль Володимира Путіна та його команди – повне закриття Чорного моря для зовнішніх сил та повне домінування в Чорному морі над іншими країнами. Він також звернув увагу на те, що з 2008 року, а особливо після окупації Криму, російська влада в Чорноморсько-Азовському регіоні проводить політику витіснення зовнішніх гравців.

"До 2014 року Росія змогла завдяки повній бездіяльності західних країн створити зону контролю над східною частиною Чорного моря. Після ж окупації Криму вона проводить політику формування закритої зони для інших держав в Північно-Західній частині Чорного моря та витіснення з цього регіону інших держав", — наголосив експерт.

Окрім того, Павло Лакійчук наголосив, що в Криму команда Путіна дуже швидко відновила інфраструктуру та сили флоту – фактично відновлено угрупування сил часів Радянського Союзу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Дональда Трампа підготувала новий вкрай неприємний сюрприз Путіну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?