Експерти назвали причину стрімкого росту цін на електроенергію
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти назвали причину стрімкого росту цін на електроенергію

Експерти назвали причину стрімкого росту цін на електроенергію
Джерело:  online.ua

Протягом 8 днів лютого в Україні різко підскочила ціна на електроенергію. За останні декілька днів вона зросла на 17,6% у порівнянні із середньою ціною за січень і склала понад 1 719 гривень за мегават на годину. На переконання експертів, найімовірніше, зростання ціни відбулося через дефіцит вугілля на складах ТЕС, проте,що важливо розуміти, це не єдина причина, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  "Оператор ринку".

За словами фахівців, стрімке подорожчання електроенергії могло також бути спровоковане численними аварійними зупинками енергоблоків ТЕС. Варто нагадати про те, що 2 лютого відбулася аварійна зупинка блоків на Запорізькій ТЕС та Курахівській ТЕС, після чого була отримана аварійна допомога із Білорусі. Окрім того, наголошується, що 3 лютого в результаті аварії була повністю зупинена Запорізька ТЕС, а через 2 дні там же аварійно був зупинений блок №1 Запорізької ТЕС. 6 лютого на електростанціях ДТЕК було виведено в аварійний ремонт ще два енергоблоки: на Ладижинській та Добротвірській ТЕС.

Варто звернути увагу на те, що усі вищеперелічені ТЕС належать компанії ДТЕК, власником якої є олігарх Рінат Ахметов. Як уже згадувалося раніше, наразі олігарх володіє приблизно 70% потужності теплової генерації. Експерти звертають увагу на те, що станом на сьогодні в аварійному ремонті перебувало 9 енергоблоків:

  • 7 блоків ТЕС компанії ДТЕК;

  • 1 – у "Центренерго";

  • 1 – у Донбасенерго.

Окрім того, наголошується, що 6 енергоблоків не працювали через відсутність палива:

  • 2 блоки ДТЕК;

  • 3 блоки "Центренерго";

  • 1 блок Київської ТЕЦ-5.

Що важливо розуміти, дефіцити електроенергії покривалися імпортом із Білорусі та Росії.

Нагадаємо, що ще тиждень тому НКРЕКП заявила, що перевіряє, чи забезпечені теплові електростанції паливом. Щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС, а це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії та аварійне припинення електропостачання споживачам.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Нафтогаз планує розділити активи Укрнафти з Коломойським.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?