Експерти не бачать шансів для армії РФ захопити Донбас
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти не бачать шансів для армії РФ захопити Донбас

Експерти не бачать шансів для армії РФ захопити Донбас
Джерело:  online.ua

За інформацією міжнародних експертів, в кремлівської окупаційної армії не має достатньої кількості сил для захоплення усієї території Донецької та Луганської областей до кінця цього року.

Джерело: "РБК-Україна"

Окупанти не мають шансів на захоплення усього Донбасу 

Міжнародні аналітики наголошують, що нинішній наступ армії РФ може закінчитись без спроб захоплення Слов'янська та Бахмута.

Між тим військовий аналітик Микола Бєлесков зазначає, що мало кому відомо, про відновлювальний потенціал російської армії.

Тому є шанс, що вони й надалі повільно просуватимуться. Можливо, це буде не так швидко, як вони заявляли. Наприклад, до кінця серпня взяти всю Донецьку область - цього явно не буде.Адже значна частина регіону залишається під нашим контролем. До того ж це урбанізовані райони, - наголосив Бєлесков.

За словами військового експерта, полковника ЗСУ Сергія Грабського, українським військовим цілком ймовірно не вдасться звільнити окуповані території на Донбасі упродовж найближчих 4 місяців.

Експерт підкреслив, що наразі перевага у військовій техніці та фінансуванні війни залишається за армією РФ та переважає можливості ЗСУ приблизно у 3-5 разів.

До зимових місяців ворог не зможе захопити всю Донецьку область. Вони не встигають. Темпи, з якими вони просуваються - 5 кілометрів на два тижні, тобто 10 кілометрів на місяць. Це означає, що такими темпами вони можуть просунутися ще на 50 км. Донецька область зараз виконує дуже важливе завдання, оскільки скувала майже 50% усіх сил та засобів противника, - зазначив Грабський.

Перспективи наступу ЗСУ на півдні України 

Наразі ключовою тактичною задачею для ЗСУ залищається проведення контрнаступу на Херсонщині та у Запорізькій області.

На думку радника керівника ОП Михайла Подоляка, дуже ймовірно, що до кінця року ЗСУ зможуть досягти важливих проміжних перемог, які згодом остаточно зупинять наступальні дії кремлівських окупантів.

Що тут важливо: протягом найближчого часу завдати істотних тактичних поразок російської армії, тому що ми тоді отримаємо зміну картини психології війни. Для росіян вже буде очевидно, що вони навіть кількістю не можуть придушувати нас. Для них символічно втратити контроль над Херсоном, - зазначив Подоляк.

Сергій Грабський припускає, що ЗСУ теоретично можуть до кінця року звільнити всі окуповані від початку повномасштабної війни території.

Зокрема, мова про Херсонську, та частину Запорізької і Харківської областей.

Однак наразі в ЗСУ недостатньо ресурсів та не має відповідних умов для того, щоб істотно змінити ситуацію на фронті.

Грабський наголошує, що оборона армії РФ на Херсонщині в результаті наступу ЗСУ може розвалитись, як доміно.

Якщо ЗСУ вдасться звільнити правий берег Херсонської області та дійти Дніпра, ми ставимо під вогневий контроль комунікації противника вже на лівому березі. Якщо паралельно продавити ворожі війська по лінії Василівка - Оріхів - Гуляйполе до Мелітополя, позиції окупантів виявляться для них ще незручнішими. І таким чином у них не залишиться іншого виходу, окрім того, як йти з Херсонської та Запорізької областей - у бік Криму та Маріуполя, - зазначив експерт.

Колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко вважає, що до зимових місяців реально звільнити більшу частину Херсонської області - не лише сам Херсон та територію навколо нього, тобто правобережний плацдарм.

Фото - facebook.com/GeneralStaff.ua

Згідно з даними експертів, суто із військової логіки та частина області, яка знаходиться на правому березі Дніпра - зараз найвразливіший плацдарм для супротивника. ЗСУ вже проводять там контратаки, намагаючись просунутися на північному заході та заході у напрямку Миколаїв - Херсон.

Таким чином, наші захисники паралельно вже взяли під вогневий контроль усі найважливіші переправи, які з'єднують лівий та правий берег області. Одна з них - Антонівський міст - поки що не в експлуатаційному стані. Це ускладнює поповнення ресурсів та комунікації агресора на правобережжі області, включаючи район самого Херсона.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?