Експерти оновили прогноз щодо цін на продукти в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти оновили прогноз щодо цін на продукти в Україні

Експерти оновили прогноз щодо цін на продукти в Україні
Джерело:  online.ua

Економісти та прості українці звертають увагу на те, що з початку 2021 року в Україні подорожчали низка продуктів. Йдеться не лише про м'ясо птиці, а й цукор, олію, яйця, а також гречку. За словами експертів, наразі б'ють усі рекорди яйця, адже їхня ціна за січень піднялась аж на 15%. За словами професора кафедри економіки Харківського національного економічного університету Дмитра Шияна, на ріст цін вплинув той фактор, що суттєво зросли витрати в тих, хто виробляє цю продукцію – м'ясо птиці і яйця". Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "24 канал".

Як стверджує фахівець, зростання ціни на зернові зумовлюється зростанням ціни на комбікорму, які використовують під час виробництва цієї продукції.

"Ціни в Україні – давно європейські. Аж 50% свого доходу українцям доводиться витрачати на харчі, водночас для європейців такий показник лише 18% від щомісячного доходу", - йдеться в матеріалі.

Варто звернути увагу на те, що на деякі товари в Україні ціна вища, ніж в Європі. До прикладу, українська олія, за словами виконавчого директора економічного дискусійного клубу Олега Пендзини, в Іспанії дешевша, ніж в Україні.Що важливо розуміти, на подорожчання продуктів суттєво впливає:

  • мінімальна зарплата;

  • ціна на енергоносії;

  • логістика;

  • врожай.

На переконання експертів, нинішнє зростання цін – не межа.

"Вже навесні слід очікувати чергову хвилю здорожчання. У ціні додасть м'ясо та крупи, і традиційно – овочі та фрукти. Ціна на них вже влітку має знизитись. Поки ж на ринку ціни на м'ясо в порівнянні з груднем дешевші. Зате на весні можна очікувати зниження вартості молочної продукції, а також – яєць через сезонність. Тенденція до здорожчання продуктів спостерігатиметься у більшості країн", - сказано в повідомленні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що журналісти запитали у тимчасового виконувача обов’язків міністра енергетики України Юрія Вітренка, як можна пояснити різницю між вартістю кубометру газу у платіжках українців. Він детально все пояснив - відповідь можна знайти в нашому матеріалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?