У Кабміні пояснили різницю між ціною газу у платіжках українців
Категорія
Україна
Дата публікації

У Кабміні пояснили різницю між ціною газу у платіжках українців

У Кабміні пояснили різницю між ціною газу у платіжках українців
Джерело:  online.ua

Українські ЗМІ поцікавилися у тимчасового виконувача обов’язків міністра енергетики України Юрія Вітренка, як можна пояснити різницю між вартістю кубометру газу у платіжках українців. За словами представника Кабінету міністрів, річ у тім, що "Нафтогаз" купував газ влітку і восени 2019 року, а тоді, як відомо, блакитне паливо було дорогим – коштувало, за словами Вітренка, приблизно стільки ж, скільки й зараз. Однак головна проблема не в цьому. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  "Радіо Свобода".

Чиновник звернув увагу на те, що на українському роздрібному ринку "монополістами є обласні газозбутові компанії, більшість з яких контролює Фірташ".

"Кожен облгаззбут у своєму регіоні є монополістом. І вони отримали необмежену можливість ставити будь-які ціни, з одного боку. А з іншого, іноді їхні споживачі навіть не знають, як перейти до іншого постачальника... Багато людей вірять дотепер, що вони отримують газ від "Нафтогазу", хоча це приватний облгаззбут". Навіть більше – "багато працівників приватних облгазів думають, що вони працюють в "Нафтогазі". Бо ще з радянських часів це була одна система. Вони навіть не знають, що у них власник Фірташ вже давно. Ця проблема є. І вона в принципі була передбачуваною", – зазначив керівник Міненерго.

Юрій Вітренко нагадав про те, тепер ціну на лютий – березень встановили на рівні 6,99 (не більше), тож всі українці будуть отримувати приблизно однакові платіжки. На переконання чиновника, згодом українські громадяни нарешті навчаться змінювати постачальника – на того, який дає нижчу ціну.

"Якщо, наприклад, 10% людей могли (змінити постачальника – ред. ), але не захотіли – їхнє право. Хочете переплачувати, то переплачуйте. Але 87% людей переплачує", – наголосив посадовець

За його словами, це свідчить про те, "що зловживають своїм становищем монополісти". Саме тому владі країни потрібно показати свою силу цим приватним монополістам і сказати: "все, зловживань більше не буде".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Нафтогаз планує розділити активи Укрнафти з Коломойським.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?