Експерти озвучили економічні ризики від нової алко-тютюнної ініціативи в Раді
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти озвучили економічні ризики від нової алко-тютюнної ініціативи в Раді

Експерти озвучили економічні ризики від нової алко-тютюнної ініціативи в Раді
Джерело:  online.ua

Експерти Європейської Бізнес Асоціації звернули увагу на низку серйозних викликів через законопроєкт №5805, яким пропонують у Верховній Раді заборонити продаж алкоголю чи тютюну в супермаркетах.

Джерело: Економічна правда

Перш за все впровадження відповідних обмежень призведе до зростання продукції, а бізнес отримає додаткове фінансове обтяження.

“Для обладнання окремих торгових точок для продажу алкоголю та тютюну бізнесу необхідно буде задіяти капітальні інвестиції, через що можуть зрости ціни на легальну продукцію та збільшиться ціновий розрив між контрафактними та легальними товарами.

До того ж, кількість офіційних точок продажу може суттєво скоротитися, а подекуди зовсім зникнути, що спонукатиме до споживання контрафакту”, - наголосили експерти.

Зазначається, що іншим питання до законопроєкту стали терміни, які відведені для втілення відповідних змін.

“Передбачено, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Оскільки створити місце торгівлі за один день фізично неможливо, це на тривалий час зупинить продаж алкогольних та тютюнових виробів в Україні.

Більше того, на переконання експертів асоціації, такі зміни можуть обмежити конкуренцію на ринку України та спонукати утворення “алкогольних монополій”, надмірне зростання цін на таку продукцію та невиправдані фінансові збитки", - наголосили в асоціації.

Також звертається увага на досвід країн Євросоюзу. Безпосередньо у державах Східної Європи немає жодних обмежень у місцях продажу щодо алкоголю чи тютюнових виробів.

Законопроєкт водночас не передбачає окремі норми для регулювання відповідної торгівлі у місцях громадського харчування.

“Спільнота асоціації поділяє прагнення мінімізувати негативний вплив на здоров’я населення від зловживання алкоголем і курінням. Однак запропонований спосіб є вибірковим і непослідовним”, - резюмували експерти.

Вони додали, що у контексті законопроєкту немає жодних досліджень чи статистики, які б доводили користь таких норм.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?