Експерти підрахували збитки України від війни з РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти підрахували збитки України від війни з РФ

Експерти підрахували збитки України від війни з РФ
Джерело:  online.ua

У звіті Центру економічних і бізнес-досліджень (CEDR), який був підготовлений на замовлення українського уряду, вказано, шо за шість років війни з Росією за 2014-2020, Україна втратила 280 млрд доларів.

Джерело: CEDR

Збитки України від війни з РФ

Новий аналіз, проведений CEDR, показує, що втрата виробництва України в період з 2014 по 2020 рік через конфлікт з Росією становить 280 мільярдів доларів, або до 40 мільярдів доларів на рік, що становить 19,9% доконфліктного ВВП України.

Конфлікт, який фактично розпочався у 2013 році із серйозного політичного та економічного тиску на Україну навколо її Угоди про асоціацію з ЄС, щорічно коштує Україні 19,9% її доконфліктного ВВП з 2014 року, що становить 102 мільярди доларів США, або до 14,6 мільярдів доларів США на рік. Тільки анексія Криму в 2014 році коштує Україні до 8,3 мільярдів доларів у річному вираженні, - йдеться у звіті.

У доповіді підтверджується, що конфлікт справив значний вплив на економіку України. Це знизило довіру інвесторів до економіки України, що, у свою чергу, призвело до втрати інвестицій у розмірі 72 мільярдів доларів США або до 10,3 мільярда доларів США щорічно, тоді як постійне зниження експорту країни призвело до загальних втрат до 162 мільярдів доларів з 2014 по 2020 роки.

Сукупні втрати капіталу в Криму та Донбасі від втрачених або пошкоджених активів становлять для України 117 мільярдів доларів.

Фінанси державного сектору України також постраждали: втрачені податкові надходження в сукупності становили до 48,5 мільярдів доларів між 2014 і 2020 роками.

Втрати такого ж порядку будуть продовжувати наростати з 2020 року і, швидше за все, зросли за останній період ескалації конфлікту.

Наше дослідження показує вартість конфлікту з Росією для України в період до 2020 року. Через поєднання великої втрати активів зменшилися податкові надходження, а також відбувся значний підрив довіри до економіки України, це завдало серйозної економічної шкоди, безпосередньо вплинувши на життя українців. Відтоді втрати України будуть зростати, - сказав Дуглас МакВільямс, заступник голови та засновник Центру економічних і бізнес-досліджень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?