Експерти порахували втрати Донбасу через агресію РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти порахували втрати Донбасу через агресію РФ

Експерти порахували втрати Донбасу через агресію РФ
Джерело:  online.ua

Представники Центру економічної стратегії звертають увагу українських громадян на те, що економіка Донецької та Луганської областей впродовж 2014 – 2018 років втратила понад 51 мільярд доларів через агресію Російської Федерації. Окрім того, експерти вирішили порахувати, наскільки міг би бути більшим валовий регіональний продукт Донбасу, якби його динаміка збігалася із середньою по країні. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт ЦЕС.

"Через збройну агресію РФ на сході України постраждали усі регіони, але економіка Донецької та Луганської областей постраждала найбільше. Через втрату територій, людей та активів, розрив ланцюжків вартості та міграцію населення ці області не просто скоротили регіональний продукт у порівнянні із мирними часами, але суттєво відстали від решти областей України. Ми визначили нижню межу оцінки втрат регіону внаслідок агресії у розмірі більше 50 млрд дол. США за 2014-2018 роки або 13,5 млрд дол. США лише у 2018 році", - йдеться в повідомленні.

Також експерти порахували, наскільки міг би бути більшим валовий регіональний продукт (ВРП) в Донецькій та Луганській області, якби його динаміка співпадала із середньою по країні.

На графіку зображений середній валовий регіональний продукт мирних регіонів України та окремо Донецької та Луганської областей.

"Дані подані у доларовому виразі, щоб прибрати вплив високої інфляції, що супроводжувала кризу. Якби річна зміна ВРП Донецької та Луганської областей була в середньому така ж, як у інших регіонах України, то валовий регіональний продукт цих двох областей разом у 2018 році становив би 595 млрд грн, а не 227 млрд грн, тобто втрати склали близько 367 млрд грн, або 13,5 млрд дол.", - наголошують експерти.

Окрім того, наголошується, що загалом, за весь період з 2014 до 2018, регіон втратив близько 1,2 трлн грн, або, якщо перевести в долари за середньорічним курсом, то 51 млрд дол. Це близько 10% від ВВП, що Україна в цілому виробила з 2014 до 2018 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ООН назвала єдину умову для введення миротворців на Донбас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?