ООН назвала єдину умову для введення миротворців на Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

ООН назвала єдину умову для введення миротворців на Донбас

ООН назвала єдину умову для введення миротворців на Донбас
Джерело:  online.ua

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця звернув увагу українців та міжнародної спільноти на те, що миротворці ООН можуть з'явитися на Донбасі лише тоді, коли Росія та Україна укладуть договір про припинення війни. За його словами, наразі це єдина умова, яку висуває організація, однак, оскільки її зараз неможливо виконати, то у Нью-Йорку навіть не ведеться практична дискусія щодо розгортання місії. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "LB.ua".

За словами українського диплоамата, наразі звернення офіційного Києва до ООН щодо запровадження миротворчої місії на Донбасі залишається чинним, його ніхто не скасовував. Сергій Кислиця зауважив, що дійсно, можливо усе, зокрема й запровадження міжнародної адміністрації. Проте для цього необхідні прописані чіткі умови припинення війни між РФ й Україною.

"Послідовність така: сторони конфлікту досягають мирної угоди. Її підтримує ООН, після чого їде місія, яка у співпраці зі сторонами конфлікту, а головне, у співпраці з країною-сувереном, вивчає, який під цю мирну угоду найліпше підходить формат. Глава місії доповідає Радбезу", – наголосив постпред України.

За словами Сергія Кислиці, далі ООН разом з Україною розробляє мандат, після чого угоду направляють на розгляд українського парламенту за ініціативою Кабінету міністрів та глави держави Володимира Зеленського.

Не можна також не згадати про те, що сумарний бюджет діючих операцій ООН з підтримання миру на рік – понад 5,2 мільярда доларів. Що важливо розуміти, офіційний Київ до цього бюджету сплачує лише 0,6 мільйона доларів, оскільки додаткові зобов'язання взяли на себе постійні члени Радбезу ООН.Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в грудні 2020 року речник української сторони у ТКГ Олексій Арестович повідомив українським громадянам, що наразі українська сторона не розглядає можливість розмістити на Донбасі миротворців ООН. Однак, як стверджував політик,

Україна ініціюватиме збільшення складу місії ОБСЄ відразу у 4 рази.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?