Експерти розгадали шифр серійного вбивці Зодіака — процес затягнувся на 50 років
Категорія
Світ
Дата публікації

Експерти розгадали шифр серійного вбивці Зодіака — процес затягнувся на 50 років

Експерти розгадали шифр серійного вбивці Зодіака — процес затягнувся на 50 років
Джерело:  online.ua

Математик і двоє криптографів нарешті змогли розшифрувати шифр так і не спійманого серійного убивці Зодіака. Варто звернути увагу на те, що шифру уже понад 50 років. Експертам у цьому допомогли суперкомп'ютер та спеціальна програма. Згідно з останніми даними, скоро фахівці візьмуться за дешифрування ще двох шифрів, які, як стверджував сам серійний вбивця, містять його ім'я. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  ABC News.

Як відомо, ще в далекому 1969 році серійний убивця, який називав себе Зодіак, надіслав листа у газету San Francisco Chronicle. У ньому містилось зашифроване послання, яке пізніше назвали "шифр 340" – саме стільки символів було у коді. Повідомлення складалося з великих літер і символів без розділових знаків. Слідство понад 50 років не могло зрозуміти, що ж хотів цим сказати вбивця. Лише математику Семюелю Блейку, розробнику ПЗ та криптологу із США Девіду Оранчаку і програмісту Ярлу ван Ейку з Бельгії вдалося знайти ключ. Дивне повідомлення розшифрували за допомогою суперкомп'ютера Spartan Університету Мельбурна.

"Сподіваюсь, ви весело проводите час, намагаючись мене спіймати. На телешоу, де говорили про мене, був не я. Я не боюсь газової камери, тому що з її допомогою швидше опинюсь в раю. Тому що в мене тепер достатньо рабів, які служитимуть мені. Тоді як у інших не буде нічого, коли вони досягнуть до раю, тому вони й бояться смерті. Я не боюсь, бо знаю, що моє нове життя буде легким у райській смерті", – було сказано в листі Зодіака.

Варто зазначити, що дешифрувальники вже навіть встигли опублікувати в мережі ролик, у якому детально розказали про свою роботу. У відео йдеться про те, що Девід Оранчак витратив на шифр останні 15 років свого життя. Блейк приєднався на початку 2020 року. Під час спільної роботи вони перебрали 650 000 імовірних способів прочитання шифру, однак кожного разу отримували нісенітницю. Аж поки через рік роботи в одному з варіантів їм не трапилось поєднання "газова камера". Що важливо розуміти, факт розшифровки повідомлення підтвердило ФБР.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Microsoft заявила про технологію створення віртуальних копій померлих людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?