Експерти The Economist розповіли, до чого готуватися людству у 2021 році
Категорія
Світ
Дата публікації

Експерти The Economist розповіли, до чого готуватися людству у 2021 році

Експерти The Economist розповіли, до чого готуватися людству у 2021 році
Джерело:  online.ua

2020 рік став справжнім випробовуванням не тільки для впливових міжнародних гравців, які за лічені тижні втратили контроль над ситуацією на глобальній "шахівниці" через пандемію коронавірусу та світову кризу, а й для звичайних людей, які більше не знають, чого можна очікувати від завтрішнього дня. Авторитетне видання The Economist, яке щорічно публікує прогноз під назвою "Світ у ...", вирішило знову спробувати зазирнути у майбутнє та описало 10 подій та трендів, яких можна очікувати у прийдешньому 2021 році, передає ONLINE.UA.

Бої за вакцину

За словами експертів видання, після того, як перші вакцини стануть доступними у великій кількості, фокус буде зміщений з героїчних зусиль щодо їхнього створення на не менш важке завдання їх розподілу. Аналітики кажуть,що вакцинна дипломатія буде супроводжуватися сутичками всередині країни та між державами, хто і коли їх повинен отримати.

Змішане відновлення економіки

Економісти попереджають, що відновлення економіки буде нерівномірним, адже спалахи пандемії у різній мірі завдають шкоди країнам і уряди по-різному підтримують економіку та населення. Розрив між сильними та слабкими країнами стане більш помітним.

Новий світовий хаос

Експерти поки не розуміють,чи зможе новий глава Білого дому Джо Байден втримати світовий порядок, який розвалюється. Паризький кліматичний договір та іранська ядерна угода – ось перші виклики, з якими йому доведеться зіткнутися.

Більше напруги між США та Китаєм

Аналітики навіть не сподіваються, що Джо Байден припинить торгову війну з КНР. Вони переконані, що демократм захоче налагодити стосунки з союзниками, щоб вести цю війну ефективніше.

Компанії на передовій

Представники видання прогнозують, що ше одним фронтом конфлікту між США та Китаєм є компанії (не лише Huawei та TikTok), оскільки бізнес стає ще більше геополітичним полем битви. Окрім тиску згори, правління компаній стикається і з тиском знизу, адже прості люди вимагають, щоб корпорації зайняли позицію щодо кліматичних змін та соціальної справедливості.

Після технічних переваг

У 2020 році пандемія прискорила прийняття багатьох технологічних форм поведінки, від відеоконференцій та Інтернет-магазинів до віддаленої роботи та дистанційного навчання. У новому році стане зрозумілим, наскільки ці зміни дійсно зможуть прижитися.

Менш вільний світ

Сфера туризму буде зменшуватися та змінить форму – збільшиться відсоток внутрішніх подорожей. Авіакомпанії, мережі готелів та виробники літаків будуть щосили намагатися вижити. Культурний обмін також постраждає.

Шанс щодо зміни клімату

За словами аналітиків, головною перевагою коронакризи є можливість вжити заходів щодо зміни клімату, адже влада країн не шкодує коштів в плани екологічного відновлення для створення робочих місць і скорочення викидів.

Рік дежавю

Екперти припускають, що 2021 рік може стати другим дублем 2020 року. Такі заходи, як Олімпійські ігри, виставка в Дубаї і багато інших політичних, спортивних та комерційних заходів з усіх сил намагаються відкритися роком пізніше, ніж планувалося. Не у всіх вийде.

Тривожний сигнал для інших ризиків

Науковці, які першими попереджали про небезпеку пандемії, спробують використати вузьке вікно можливостей, щоб змусити політиків більш серйозно ставитися до інших ігнорованих ризиків, таких як стійкість до антибіотиків і ядерний тероризм.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, для кого може бути небезпечним новий штам коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?